Zinātniekiem izdevies izveidot «mākslīgo dzīvību»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Paziņojums par mākslīgas šūnas radīšanu, kā bāzi izmantojot mākslīgi veidotu genomu, kuru plašsaziņas līdzekļos nodēvēja par «Sintiju», Savienotajās Valstīs jau izraisīja protestus un satraukumu. Amerikāņu zinātniekiem izdevās sintezēt mākslīgu baktērijas Mycoplasma mycoides genomu un pārstādīt to citam baktēriju veidam, tā laikā iegūstot pilnvērtīgu «sintētisko šūnu», kuru vada tikai šis genoms.

Par sava darba rezultātiem, žurnālisti paziņoja žurnālā «Science». Pētnieku grupa doktora Kreiga Ventera vadībā jau arī iepriekš veiksmīgi bija sintezējusi mākslīgu genomu, kā arī pārstādījusi genomu no vienas baktērijas otrai. Jaunajā darbā pētnieki apvienoja abas šīs metodes un rezultātā ieguva pilnvērtīgu šūnu, kuras ģenētisko informāciju pilnībā sintezēja zinātnieki.

Zinātnieki, kuri publicēja šos sensacionālos datus, apgalvo, ka «Sintija» ir spējīga veikt brīnumus – viņa pabaros pasauli, nomainīs degvielu un pat attīrīs gaisu no piesārņojuma, jo tās izstrādi var veikt tieši kādam konkrētam uzdevumam.

Biedrība «Zemes draugi» nekavējoties noreaģēja uz zinātnieku teikto ar paziņojumu par to, ka šis zinātniskais sasniegums, kurš atceļ uzreiz miljardiem gadus evolūcijas, nes draudus pasaulei un jebkuriem institūta turpmākiem pētījumiem ir jāuzliek moratorijs.

Daudzi ekologi un tiesību aizstāvji paziņojuši, ka valdība nav gatava šīs revolucionārās zinātnes jomas regulēšanai. «Zaļā» pētnieciskā organizācija «ETC Group» ceļ trauksmi, apgalvojot, ka Venters ir atklājis «Pandoras lādi».

Ventera paziņojums un viņa nodoms atklāti publiskot visus pētījuma rezultātus (atļaujas gūšanai institūts vērsies pie regulatora) var tikt izmantots pret cilvēci, uzskata daļa zinātnieku, jo tehnoloģija ļauj sintezēt arī patogēniskos, tas ir dzīvībai bīstamos, mikrobus.

Nacionālā zinātniskā padome bioloģiskās drošības jomā jau bijusi spiesta paziņot, ka «Sintija» nav bioloģisks ierocis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu