Cilvēka smadzenēs atklāts apgabals, kas atbild par bažām zaudēt naudu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Neirologi no Kalifornijas tehnoloģiska institūta (Caltech) veikuši eksperimentu, kura gaitā cilvēka smadzenēs atklāts apgabals, kas atbild par bažām zaudēt naudu. Uzmanības centrā nonākusi daudzfunkcionāla struktūra ar nosaukumu mandeļveida ķermenis (Amygdala).

Kā tiek ziņots preses relīzē, zinātnieki pētījumam līdztekus pilnībā veseliem brīvprātīgajiem piesaistīja divas sievietes, kuras sirgst ar retu ģenētisku slimību. Vienai pacientei mandeļveida ķermenis neeksistēja (bija bojāts) pilnībā, bet otrai – daļēji.

Atbilstoši abu sieviešu vecumam (42 un 23 gadi) no pārējiem brīvprātīgajiem saformēja divas kontrolgrupas pa sešiem cilvēkiem katrā. Eksperiments izpaudās kā «Monopolam» līdzīga ekonomiskā spēle, kas iekļāva dažādas monetāro avantūru iespējas. Pacientes ar mandeļveida ķermeņa disfunkciju riskēja daudzkārt biežāk, nekā tā paša vecuma un izglītības līmeņa veselie eksperimenta dalībnieki. Pēc neirologu vārdiem, abas slimnieces demonstrēja pārsteidzošu vienaldzību pret zaudējuma perspektīvām, salīdzinot ar pārējo kontrolgrupu.

Spējai izvairīties no iespējamā zaudējuma ir svarīga cilvēkam, bet mūsdienu pasaulē šī prasme vispirms ir saistīta ar naudu. Pēc pētnieku domām, tieši šī smadzeņu apgabala disfunkcija pazemina cilvēka spēju izvairīties no zaudējuma. «Bailes zaudēt naudu ir plaši izplatītas un labi izpētītas uzvedības ekonomikā (behavioral economics), taču šķiet, ka šis ir tas unikālais gadījums, kad šādu baiļu nav vispār,» – izteicies Benedtto de Martino (Benedetto De Martino), Caltech praktikants un publikācijas par eksperimentu vadošais autors. Jāpiebilst, ka Martino kolēģi no Londonas universitātes koledžas (UCL) nesen jau paziņoja, ka mandeļveida ķermenis atbild par augstsirdības izpausmēm. Kopumā šis smadzeņu apgabals, kā vairākkārt noskaidrojies, kontrolē plašu intuitīvi – emocionālo spektru – no patoloģiskām bailēm un vainas sajūtas līdz diskomfortam, kuru izsauc bērnu raudāšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu