Noskaidrots, kas izraisīja lielāko dzīvības izmiršanu Zemes vēsturē

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: glicumo61, CC BY-NC-ND 2.0

Pētnieki noskaidrojuši, kas varēja izraisīt gandrīz visas dzīvās radības izmiršanu uz Zemes 252 miljonus gadu senā pagātnē.

Nature Communications

«Kopš dzīvības rašanās uz Zemes pirms 600 miljoniem gadu ir notikušas sešas teju pilnīgas dzīvības izmiršanas epizodes. Lielākajai daļai no tām iemesls bija vulkānu izvirdumi vai asteroīdu triecieni. Izpētot un salīdzinot magmatisko aktivitāti, klimata pārmaiņas un laika periodus starp katastrofām, mēs izveidojām teoriju, kas, iespējams, izskaidro perma-triasa sugu izmiršanu 252 miljonus gadu senā pagātnē,» komentēja pētījuma autors Sets Bērdžess (Seth Burgess).

Katastrofas cēlonis, visticamāk, veidojās mūsdienu Sibīrijas teritorijā, Krievijā, kur paleozoja ērā darbojās ārkārtīgi daudz aktīvu vulkānu, kas nemitīgi izvirda, saindējot gaisu ar gāzēm un noklājot visu teritoriju ar biezu vulkānisko pelnu kārtu.

Magmatiskās aktivitātes rezultātā izdalījās ārkārtīgi liels karstums. Visi apkārtesošie ieži nežēlīgā karstuma un spiediena rezultātā mainīja savu agregātstāvokli, savukārt atmosfērā pacēlās milzīgi gāzu mākoņi, izraisot gandrīz visas dzīvās radības izmiršanu.

«Sibīrijas augsnes sastāvā ir ārkārtīgi liels daudzums ogļūdeņražu (nafta un dabasgāze), kas liecina par notikušajiem procesiem,» piebilda Bērdžess.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu