Patiesībā nekāda kodolpoga uz prezidenta galda neeksistē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jau ziņots, ka 2018. gada pašā sākumā Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un ASV prezidents Donalds Tramps mērījās, kuram no viņiem uz galda ir lielāka kodolpoga. Tomēr informācija nav gluži precīza, proti, lai arī abiem līderiem būtu pēdējais vārds kodolkara sākšanā, tomēr tas nepavisam nenotiktu ar groteskas pogas palīdzību.

«ASV būtu jāsaprot, ka kodolpoga atrodas uz mana galda,» savā Jaungada uzrunā draudēja Kims Čenuns. Donaldam Trampam ilgi atbilde kabatā nebija jāmeklē, un viņš desmitgadnieka cienīgā manierē atbildēja, ka arī viņam uz galda ir poga, turklāt daudz lielāka nekā Kima poga.

Tiesa, zināms, ka Ziemeļkorejā ar interneta pārklājumu ir diezgan švaki, tāpēc nav skaidrs, kam bija domāts Trampa paziņojums. Bet, lai nu kā tur būtu, abu ievērojamo personu paziņojumi ir diezgan mulsinoši, jo nekādas fiziskas kodolpogas uz līderu rakstāmgaldiem nemaz nav, vēsta «Popular Mechanics».

Kā skaidro izdevums «CNN», pogas vietā parasti ir atsevišķs cilvēks, kas ceļo kopā ar prezidentu. Šim cilvēkam ir uzticēts koferītis ar segvārdu «Futbolbumba», kurā atrodas vesela kaudze dokumentu.

«Koferī atrodas melna grāmata, kurā sarakstīti atombumbas palaišanas scenāriji; neliela kartīte ar autentifikācijas kodiem, lai prezidents varētu apstiprināt savu identitāti; saraksts ar bumbu patvertnēm, kurās prezidents vajadzības gadījumā varētu paglābties; un instrukcija, kā lietot avārijas komunikāciju sistēmu,» komentēja «CNN».

Ja prezidents nolemj izmantot kodolieročus, viņam ir jākonsultējas ar padomniekiem par to, kā ieroči tiks lietoti un kādu palaišanas plānu no melnās grāmatas realizēt. Kad plāns ir izvēlēts, prezidentam jāapstiprina sava identitāte. Savukārt, kad tas ir izdarīts, prezidenta pavēle tiek nodota karaspēkam, kura uzdevums ir to realizēt praktiski.

Lai arī nevienam no prezidenta padomniekiem nav tiesību apturēt kodoluzbrukumu, tomēr katrs no tiem var censties pārliecināt prezidentu atteikties no iznīcinošā nodoma.

Lai arī tā nav ideāla sistēma, tomēr nedaudz labāka par milzīgu pogu uz prezidenta rakstāmgalda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu