Pētījums: Sāls kaitē ne tikai sirdij, bet arī smadzenēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Diskusija par sāls kaitīgo ietekmi uz cilvēka organismu parasti koncentrējas uz sirds veselību, tomēr jaunā pētījumā zinātnieki atklājuši, ka tas var negatīvi ietekmēt arī smadzeņu darbību.

2015. gadā veiktā pētījumā Kanādas zinātnieki atklāja, ka pārāk liels sāls daudzums «pārprogrammē» laboratorijas žurku smadzenes, savukārt nesenā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature Neuroscience», zinātnieki atklāja, ka sāls maina zarnu trakta darbību, kas rezultātā var negatīvi ietekmēt cilvēka kognitīvās funkcijas.

Jaunais pētījums (Angļu val.)

2015. gada pētījuma relīze (Angļu val.)

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki baroja laboratorijas žurkas ar ļoti sāļu barību, analogi tam sāls daudzumam, ko cilvēks uzņem, ja ikdienā apēd daudz nātriju saturošu produktu. Pēc diviem mēnešiem ar magnētiskās rezonanses palīdzību pētnieki novēroja, ka smadzeņu vietās, kas atbild par atmiņu un jaunu lietu apgūšanu, ir samazinājies asins pieplūdums. Turklāt šīs žurkas uzrādīja vājākus rezultātus labirintu testos nekā žurkas, kas sāls diētu neievēroja.

Labās ziņas ir tādas, ka, atgriežoties pie normāla uztura, kurā nav pārmērīgi daudz sāls, asinsrite smadzenēs normalizējās.

Papildus tam pētnieki arī novēroja, ka organisma imūnsistēma sāls diētas laikā reaģēja tā, it kā cīnītos pret vīrusu vai baktērijām.

«Organisms lieko sāli uztvēra kā ienaidnieku, pret ko ir jācīnās,» komentēja pētniece Elizabete Hilmana (Elizabeth Hillman).

Hilmana tic, ka šis jaunais pētījums palīdzēs atrast jaunus medikamentus, kas uzlabo smadzeņu darbību. Tomēr pētniece arī piemin, ka pētniecībā nepieciešams ieguldīt vēl ļoti daudz darba.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu