Baltijas valstis starp labākajām pasaulē kiberdrošības jomā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nacionālajā kiberdrošības indeksā (NCSI) Baltijas valstis nosauktas starp 15 labākajām pasaulē kiberdrošības jomā. Latvija augstākos rādītājus sasniegusi kiberdrošības politikas īstenošanā, kiberdraudu analīzē, valsts nozīmes pakalpojumu un dokumentu un personas datu aizsardzībā. Tāpat ar augstāko iespējamo punktu skaitu novērtētas Latvijas līdz šim īstenotās aktivitātes pret kiberuzbrukumiem.

Ņemot vērā trīs grupās sadalītos 12 dažādus digitālās drošības aspektus, Latvija saņēmusi 72 punktus no maksimāli iespējamajiem 100, ieņemot 12. vietu. Būtisku ieguldījumu kiberdrošības jomā Latvijā sniedz Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV. Savukārt Igaunija un Lietuva indeksā ieņēma attiecīgi trešo un sesto vietu.

Visas Baltijas valstis apsteigušas tādas tehnoloģiju lielvalstis kā ASV, Krievija, Zviedrija un Ķīna.

«Patīkami, ka valsts paveiktais kiberdrošības jomā tiek novērtēts arī starptautiski, turklāt varam būt gandarīti, ka starp pozitīvajiem kritērijiem ir valsts nozīmes pakalpojumu un dokumentu aizsardzība. Vienmēr esam atbalstījuši ne tikai digitālas, bet arī kiberdrošas ekonomikas izaugsmi, ieguldot augstākā līmeņa e-pārvaldes infrastruktūras izveidē,» uzsver Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis.

Nacionālais kiberdrošības indekss (NCSI) ir globāls rādītājs, ko veido Igaunijas e-pārvaldes akadēmija. Tas nosaka valstu sagatavotību kiberdraudu novēršanai un spēju analizēt un pārvaldīt, lai novērstu kibernoziedzības gadījumus. NCSI ir arī datubāze ar publiski pieejamiem materiāliem un līdzeklis nacionālo kiberaizsardzības spēju veidošanai. Indekss pieejams vietnē https://ncsi.ega.ee/

Indeksā pozitīvi atzīmēts Latvijas paveiktais valsts nozīmes pakalpojumu un dokumentu un personas datu aizsardzībā.

Šie aspekti īpaši tiek uzsvērti arī integrētās komunikācijas un mācību aktivitāšu programmas «Mana Latvija.lv. Dari digitāli!» mācībās, kur digitālie aģenti gūst zināšanas ne tikai par noteiktās dzīves situācijās nepieciešamajiem valsts un pašvaldību e-pakalpojumiem, bet arī apgūst personas datu aizsardzības un drošas interneta lietošanas principus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu