FM: Mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums aprīlī bijis nedaudz lēnāks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Mazumtirdzniecības apgrozījums aprīlī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, palielinājies par 3,1%, uzrādot nedaudz lēnāku pieaugumu nekā dažos iepriekšējos mēnešos, kad gada pieauguma tempi bija pārsnieguši 6%, norādīja Finanšu ministrijā (FM).

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, mazumtirdzniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem aprīlī ir samazinājies par 1,3%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

FM informēja, ka lēnāks mazumtirdzniecības pieaugums aprīlī daļēji ir saistīts ar nedaudz lēnāku kāpumu pārtikas tirdzniecībā, kas ļoti strauji bija augusi jau no pagājušā gada aprīļa, atsevišķos mēnešos pieaugumam pietuvojoties pat 10%. «Ilgstoši tik strauju kāpumu nav iespējams saglabāt,» piebilda ministrijā.

Pārtikas preču tirdzniecību aprīlī ietekmējis arī no 1.aprīļa veiktais akcīzes nodokļa paaugstinājums alkoholiskajiem dzērieniem, kad daļa pircēju bija izmantojusi iespēju iepirkt dzērienus vēl martā pirms gaidāmā akcīzes paaugstinājuma. Salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli pārtikas preču mazumtirdzniecība ir pieaugusi par 2,1%, bet salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi fiksēts 2% samazinājums.

Straujāks pieaugums aprīlī bijis nepārtikas preču, izņemot degvielu, mazumtirdzniecībā, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli pieaugusi par 3,7%. Tomēr, FM vērtējumā, arī šāds pieauguma temps ir samērā mērens, ņemot vērā, ka Latvijas iedzīvotāju ienākumi, īpaši darba samaksa, turpina spēcīgi pieaugt, bezdarbs ir būtiski samazinājies, un aug nodarbinātība.

No nepārtikas precēm turpina strauji augt metālizstrādājumu, būvmateriālu un santehnikas tirdzniecība - par 14,3%, kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču tirdzniecība - par 9,8%, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli.

Tajā pašā laikā apgrozījuma samazinājums jau septīto mēnesi pēc kārtas fiksēts pirms tam visu pēckrīzes laiku ļoti strauji augušajā tirdzniecībā pa pastu un interneta veikalos - par 6,2%, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, un samazinājusies arī tirdzniecības stendos un tirgos - par 4,9%. Pēc straujā kāpuma iepriekšējos mēnešos visai mēreni aprīlī palielinājusies arī auto degvielas tirdzniecība - par 3,5%, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi.

«Mazumtirdzniecības palēninājums aprīlī sakrīt ar iepriekšējos mēnešos nedaudz noslīdējušajiem patērētāju konfidences rādītājiem, taču maijā patērētāju konfidence atkal ir uzlabojusies un pēc trīs mēnešu lejupslīdes atkal ir paaugstinājies arī kopējais patērētāju un uzņēmēju konfidences rādītājs. Tas liek sagaidīt, ka turpmākajos mēnešos mazumtirdzniecība varētu pieaugt nedaudz spēcīgākos tempos, jo līdzās algu pieaugumam iedzīvotāju pirktspēju veicina arī ļoti mērenais inflācijas līmenis un gada sākumā veiktais algas nodokļu pazeminājums,» prognozēja FM.

Jau ziņots, ka Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad aprīlī, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 3,1% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apmēri auguši par 2,1%, nepārtikas preču mazumtirdzniecība, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājusies par 3,7%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība - par 3,5%.

2018.gada aprīlī salīdzinājumā ar martu mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājies par 0,4%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu