Ķīna un ASV vienojas par ZTE noteikto ASV sankciju atcelšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Vašingtona un Pekina panākušas vienošanos, ka tiks atceltas sankcijas, ko par darījumiem ar Irānu un Ziemeļkoreju ASV noteikušas Ķīnas telekomunikāciju ražotājam ZTE, apdraudot uzņēmuma pastāvēšanu.

Par vienošanos ceturtdien paziņoja ASV tirdzniecības ministrs Vilburs Ross, kurš noliedza, ka šī vienošanās būtu saistīta ar to, ka Ķīna pirms vairākām dienām apņēmās iegādāties ASV ražotās preces 70 miljardu dolāru vērtībā, lai mazinātu Savienoto Valstu deficītu tirdzniecībā ar Ķīnu.

Tikmēr grupa ASV likumdevēju draud rīkoties, lai nepieļautu ZTE noteikto sankciju atcelšanu, norādot, ka ZTE ne tikai pārkāpis ASV noteiktās sankcijas Irānai un Ziemeļkorejai, bet tā ražoto telekomunikāciju aprīkojumu Pekina varot izmantot spiegošanai.

Ross telekanālam CNBC uzsvēra, ka «šī ir visai stingra vienošanās - stingrākais un lielākais vienošanās ceļā noteiktais naudassods, kādu Tirdzniecības ministrija jebkad piemērojusi eksporta ierobežojumu pārkāpējam».

Aprīlī Vašingtona uz septiņiem gadiem aizliedza Savienotajās Valstīs bāzētajiem uzņēmumiem pārdot programmatūru un aparatūras komponentus ZTE, jo atklāja, ka uzņēmums atkārtoti melojis un nav sodījis darbiniekus, kas bijuši atbildīgi par Irānai un Ziemeļkorejai noteikto sankciju pārkāpšanu.

Pagājušajā gadā par šo sankciju pārkāpšanu ASV noteica ZTE 1,2 miljardu dolāru naudassodu. Ceturtdien panāktā vienošanās paredz, ka ZTE samaksās vienu miljardu dolāru papildu sodanaudu, kā arī īpašā kontā pārskaitīs 400 miljonus dolāru, kas tiks izmantoti sodanaudu samaksai gadījumā, ja atklāsies jauni ZTE pārkāpumi. Turklāt ZTE piekritusi pilnībā nomainīt savu uzraudzības padomi un algot neatkarīgus juristus, kas desmit gadus ziņos ASV Tirdzniecības ministrijai, kā ZTE ievēro ASV noteiktos ierobežojumus.

Tomēr gan republikāņu, gan demokrātu likumdevēji gatavojas rīkoties, lai nepieļautu ZTE noteikto ASV sankciju atcelšanu, jo uzskata, ka uzņēmums apdraud ASV nacionālo drošību.

Republikāņu senators Marko Rubio tviterī ierakstījis, ka grupa republikāņu un demokrātu likumdevēju izstrādājusi grozījumu projektu, kas saglabāstu pret ZTE noteiktās sankcijas.

Ross telekanālam CNBC noliedza, ka vienošanās par ZTE noteikto sankciju atcelšanu ir saistīta ar Vašingtonas un Pekinas tirdzniecības sarunās panākto vienošanos, ka Ķīna iegādāsies amerikāņu ražojumus par 70 miljardiem dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu