Ekstrēmi taupīgs īpašnieks un katalogs, kas tikpat populārs kā Bībele: 5 fakti par IKEA

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Svētdien slavenā mēbeļu un tirdzniecības zīmola IKEA pārstāvji paziņoja, ka 91 gada vecumā mūžībā aizgājis uzņēmuma dibinātājs Ingvars Kamprads. Lai arī viņš nāves brīdī bija otrais bagātākais cilvēks Eiropā, Kamprads dzīvoja ļoti pieticīgi, kamēr viņa uzņēmums zeļ un plaukst - izrādās, tā katalogs tiek izdots gandrīz tikpat lielās tirāžās kā Bībele. Portāls «The Local» apkopojis piecus interesantus faktus par Kampradu un visā pasaulē pazīstamo uzņēmumu, ko viņš nodibināja 17 gadu vecumā.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Ko nozīmē IKEA nosaukums?

Nosaukuma IKEA pirmā daļa veidota no Ingvara Kamprada iniciāļiem. Tiem seko burts E, kas apzīmē Elmtaridu - Kamprada ģimenes lauku saimniecību Smolandē, Zviedrijā. Šī province slavena ar savu taupīgumu un darba tikumu.

Visbeidzot ar burtu A apzīmēta Agunnarida - Kamprada dzimtais ciems.

IKEA vērtība kopš 2000. gada trīskāršojusies, sasniedzot 14,9 miljardus eiro, liecina «Interbrand» 2017. gada dati.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Kamprada taupīgums un nedienas ar nodokļiem

Kamprads 1943. gadā, kad pašam bija vien 17 gadi, reģistrēja uzņēmumu ar nosaukumu IKEA. Sākumā uzņēmums pārdeva pildspalvas, naudasmakus, zeķes un citus niekus, taču piecus gadus pēc dibināšanas tā piedāvājumā parādījās mēbeles, ko vietējie galdnieki radīja no Kamprada mājas tuvumā augošajiem kokiem.

Pirmais IKEA veikals tika atklāts vien 1958.gadā, vēsta «The Local». Gadu desmitu laikā IKEA izdevās kļūt par vienu no pazīstamākajiem un pelnošākajiem zīmoliem pasaulē, taču, kā ziņo vietējie mediji, miljardieris Kamprads dzīvoja samērā pieticīgi - vienmēr lidoja ekonomiskajā klasē, apmetās lētās viesnīcās, iepirkās lietoto apģērbu veikalos un tamlīdzīgi.

70. gados, vairoties no Zviedrijas augstajiem nodokļiem, Kamprads tos sāka maksāt Dānijā, bet vēlāk Šveicē, kur tie ir vēl zemāki.

Pērn Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka sākšot pētīt IKEA samaksātos nodokļus Nīderlandē, meklējot iespējamās nelikumības. IKEA uzstāj, ka visi nodokļi esot godīgi nomaksāti.

 
Foto: Caters News Agency

Katalogs gandrīz tikpat populārs kā Bībele

IKEA produktu katalogs tiek izplatīts kopš 1951.gada. Patlaban ik gadu tiek izdoti 250 miljoni IKEA kataloga eksemplāru vairāk nekā 50 valstīs un 30 valodās. Līdz ar to IKEA katalogs ierindojams starp pasaules populārākajiem iespiestajiem izdevumiem, kas daudz neatpaliek no Bībeles.

2018.gada izdevums tika izsūtīts trīs miljoniem mājsaimniecību Zviedrijā, kur pavisam dzīvo ap 10 miljoniem cilvēku.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Mēbeles, ko var salikt kā puzli

IKEA revolucionārais modelis - ražot mēbeles, ko pircēji var viegli salikt paši savās mājās, - tika izdomāts 1956. gadā, kad kāds darbinieks ierosināja, ka galda kājas varētu noņemt, lai galdu būtu vieglāk iekraut automašīnā.

Izmantojot šādu principu, IKEA savus produktus pārdod ar salikšanas pamācībām un nepieciešamajiem savienojumiem un rīkiem. Viens no populārākajiem produktiem ir «Billy» grāmatplaukts, ko 1979.gadā izveidoja mēbeļu dizainers Gilliss Lundgrēns. Kopš tā laika pārdoti desmitiem miljoni šā modeļa grāmatplauktu. IKEA joprojām katras 10 sekundes pārdod vienu «Billy» plauktu.

 
Foto: AFP/Scanpix

IKEA slavenās gaļas bumbiņas

IKEA impērija tirgo ne tikai mēbeles un preces mājām. IKEA veikalos ir arī ēstuves un pārtikas veikali, kuru ieņēmumi pagājušogad sasniedza 1,8 miljardus eiro.

IKEA «firmas ēdiens» ir tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas, taču IKEA katru gadu pārdod arī 100 miljonus tasīšu kafijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu