Konkurences padome lūdz vērtēt RNP starpniecības maksas par ūdensapgādi likumību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Konkurences padome (KP) aicina Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju (VARAM) izvērtēt SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» (RNP) rīcības likumību starpniecības maksas noteikšanā, informē KP pārstāve Zane Gorškova.

KP aicina ministriju izvērtēt starpniecības maksas piemērošanu par pakalpojuma nodrošināšanu blakuslietotājiem jeb personām, kuras saņem ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumus pa cita lietotāja iekšējiem vai zemes gabala robežās esošiem tīkliem.

Kā skaidro KP, uzņēmums, apsaimniekojot Rīgas domes nekustamos īpašumus, nodrošina arī ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumus blakuslietotājiem, piemērojot starpniecības maksu, kas atsevišķos gadījumos būtiski pārsniedz maksu par pamatpakalpojumu - ūdens apgādes un kanalizācijas pakalpojumu. Pēc KP paustā, tas neatbilst Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā noteiktajam regulējumam par blakuslietotājam noteikto uzcenojumu, kas nevar pārsniegt 10% no regulatora noteiktā tarifa attiecīgam pakalpojumam.

Izpētes laikā KP pieprasīja uzņēmumam sniegt pakalpojumu pašizmaksas aprēķinu, lai noskaidrotu, vai pastāv ekonomiski objektīvs pamatojums šādas maksas noteikšanai. KP secina, ka RNP, sniedzot šo pakalpojumu blakuslietotājiem, var rasties papildu administratīvie izdevumi un pirmšķietami likumā noteiktais pieļaujamais uzcenojums ne visos gadījumos var būt pietiekams izmaksu pilnīgai segšanai. «Tomēr likums neparedz jebkāda veida papildu maksas iekasēšanu no blakuslietotājiem, kas pārsniedz noteikto 10% robežu. Tādējādi problēmas, kas saistītas ar pakalpojumu izmaksu un pieļaujamā samaksas apmēra neatbilstību, ir jārisina minētā likuma rāmjos,» norāda Gorškova.

Tā kā VARAM pārrauga pašvaldībām likumos un citos normatīvajos aktos noteikto uzdevumu izpildi, KP aicina ministriju tās kompetences rāmjos izvērtēt RNP rīcības likumību, piemērojot starpniecības maksu blakuslietotājiem.

Vienlaikus, lai novērstu konstatētās problēmas, KP lūdz VARAM izvērtēt nepieciešamību precizēt Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma regulējumu. Kamēr tas nav veikts, KP aicinājusi RNP novērst nelikumīgās maksas iekasēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu