TVNET žurnālista pieredzētais Nikaragvā: vardarbība un bloķēti ceļi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

«Ar velo apkārt pasaulei» ceļotāji pirmo reizi brauc pa Rietumu puslodi, konkrēti Centrālameriku. Meksika, Beliza, Gvatemala, Hondurasa, Nikaragva un Kostarika. Nonākot Nikaragvā, abiem braucējiem gan nācies sastapties ar krietnām neērtībām – prezidents pieņēmis lēmumu par sociālajām reformām, un tas raisījis nemierus iedzīvotāju vidū.

Gatis stāsta, ka galvaspilsētā Managvā ir pavisam nopietni, tur nakts laikā valda vardarbība. Pirms divām dienām arī redzējuši, kā vakarā uz turieni braukusi armijas kolonna.

«Mūs apturēja uz ceļa vakar, ap 45 kilometriem no Kostarikas robežas. Uz ceļa bija baļķi un cilvēki ar plakātiem. Teica, tālāk braukt nevarēs. Deva vienu stundu. Bet viens no galvenajiem cilvēkiem mūs palaida, palaida arī ātro palīdzību. Pārējie uz priekšu netika,» raksta Gatis.

«Vienā brīdī cilvēku bars apstājās mums riņķī, un tad kļuva neomulīgi,» viņš turpina.

Pašlaik ceļotājiem gan briesmas ir garām un viņi ir nonākuši Kostarikā, kur nemieri nenotiek.

Nemieri Nikaragvā sākās trešdien, kad valdība noteica 5% nodokli vecuma un invaliditātes pensijām un palielināja sociālās apdrošināšanas iemaksas. Ielās protestēt izgāja simtiem cilvēku, daudzi no tiem - pensionāri. Protestos izcēlās vardarbība. Tiek lēsts, ka līdz šim tajos dzīvību zaudējuši vismaz 25 cilvēki, vēsta raidorganizācija BBC.

Otrdien Nikaragvas Daniels Ortega piekāpās un atcēla plānotos grozījumus. Viņš pavēlēja atbrīvot aizturētos un atcēla privātam ziņu kanālam uzlikto aizliegumu. Taču atmosfēra valstī joprojām ir nokaitēta un gaidāmi jauni protesti.

Kamēr Otrega vardarbības izcelšanos noveļ uz labējiem musinātājiem, Baltais nams notikušajā vainojis Nikaragvas valdību. ANO cilvēktiesību birojs Ženēvā uzdevis sākt izmeklēšanu.

«Ar velo apkārt pasaulei» ceļotāji pirmo reizi brauc pa Rietumu puslodi, konkrēti Centrālameriku. Meksika, Beliza, Gvatemala, Hondurasa, Nikaragva un Kostarika. Trīs nedēļu laikā plānots nomīt ap 2300 kilometru.

Pieredzes portfelī ir trīs ceļojumi. Pamati braucienam apkārt pasaulei (daudzgadu projekts) tika iesēti 2015. gada aprīlī, kad no Bauskas pils mūriem puiši devās uz pasaules hokeja čempionātu Prāgā. Toreiz zināšanas par ceļošanu ar velosipēdiem visās jomās bija tuvu nullei. Gadu vēlāk viņi turpināja no Prāgas līdz Parīzei, bet pērn šajā pašā laika posmā minās no Parīzes uz Kasablanku Marokā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu