Nikaragvas prezidents sāk sarunas ar opozīciju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Nikaragvas kreisais prezidents Daniels Ortega trešdien sāka sarunas ar opozīcijas grupējumiem, lai tiktu izbeigti protesti pret viņa valdību, kuros mēneša laikā gājuši bojā vairāk nekā 50 cilvēku.

Dialogs, kurā kā vidutājs darbojas katoļu baznīca, sākās valsts galvaspilsētā Managvā. Tajā bija pārstāvēti universitāšu studenti, kas vada protestus pret Ortegu, un dažas biznesa grupas un arodbiedrības.

Ortega paziņoja citiem sarunu dalībniekiem, ka sarunu mērķis ir «tikt garām šim traģiskajam momentam» un atjaunot «mieru» valstī.

Prezidentu pārtrauca studentu pārstāvji, kas nosauca viņu par «slepkavu» un aicināja «izbeigt represijas».

«Mēs esam atnākuši pieprasīt, lai jūs pavēlētu nekavējoties apturēt uzbrukumus. Jūs esat priekšnieks paramilitārajiem spēkiem, karaspēkam, bandām, kas atbalsta valdību,» sacīja studentu koalīcijas līderis Lesters Alemans.

Protesti Nikaragvā sākās aprīļa vidū, kad valdība noteica 5% nodokli vecuma un invaliditātes pensijām un palielināja sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Policijai pielietojot spēku, tostarp īstas lodes, protesti tika apspiesti, taču, pakļaujoties protestētāju spiedienam, Ortega atcēla pretrunīgi vērtēto pensiju reformu.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācijas apgalvo, ka protestos gājuši bojā vismaz 58 cilvēki, kas pārsvarā bijuši protestētāji.

Ortega paziņoja, ka Nikaragvas policijai tagad ir pavēlēts neatklāt uguni protestu apspiešanai. Viņš arī sacīja, ka «nāves gadījumi ir visās pusēs,» ne tikai protestētāju vidū.

72 gadus vecais Ortega ir prezidents no 2007.gada, bet pirms tam vadīja valsti no 1979. līdz 1990.gadam. Viņš ir bijušais kreiso sandinistu partizāns, kurš piedalījās ASV atbalstītā Nikaragvas diktatora Anastasio Somosas gāšanā, bet vēlāk pats ieguva diktatora reputāciju.

Ortegas sieva Rosario Muriljo ir viceprezidente un galvenā valdības preses sekretāre. Muriljo, kas līdz ar vīru piedalījās sarunās, aicināja visus klātesošos «domāt par Nikaragvu».

Studentu pārstāvji sarunu telpā tomēr lika saprast, ka viņi grib Ortegas un Muriljo atkāpšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu