Speciālisti skeptiski par ārzemju TV satura bloķēšanas lietderību internetā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ņemot vērā dažādās valstīs ražotā televīzijas satura brīvo pieejamību interneta vidē, piekļuves liegšana tam nenodrošinās pietiekami efektīvu informatīvās telpas aizsardzību, aģentūrai LETA pauda Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektors Andris Ķēniņš.

Viņš norādīja, ka Latvijas Raidorganizāciju asociācija biedri šādu nostāju ir pauduši pēdējo gadu laikā vairākkārt norādot, ka nepieciešams konstruktīvāka un pozitīvāka pieeja, proti, nodrošināt kvalitatīvu, pietiekamā apjomā Latvijā ražotu oriģinālsaturu, kas noturēs Latvijas skatītājus Latvijas informatīvajā telpā. «Deputātu atbalsts sabiedrisko mediju iziešanai no reklāmas tirgus ļautu kaut vai nedaudz, bet tomēr komerciālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem iegūt papildu finansējumu oriģinālsatura ražošanai,» skaidroja Ķēniņš.

Viņš atzīmēja, ka Latvijas Raidorganizāciju asociācijas biedri aicina Saeimas deputātus pieņemt patlaban likuma grozījumos iekļauto virszemes apraides finansēšanas kārtības modeli. «Tas ļautu gan ievērot Eiropas Savienības regulējumu attiecībā uz valsts atbalstu, gan arī dotu Latvijas komerciālajiem plašsaziņas līdzekļiem iespēju veidot oriģinālsaturu,» papildināja Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektors.

Ķēniņš atzīmēja, ka salīdzinoši liela daļa no Latvijai nevēlamās televīzijas produkcijas pie patērētājiem nonāk, izmantojot nelegālus un nelicencētus televīzijas satura piegādes instrumentus, līdz ar to Latvijas Raidorganizāciju asociācija un «Par legālu saturu» ir gandarīti par deputātu vēlmi likumdošanā nostiprināt cīņu pret nelegālo televīzijas saturu, kas gan neievēro televīzijas kanālu retranslācijas regulējumu, gan arī rada apdraudējumu nacionālajai informācijas telpai.

Latvijas Raidorganizāciju asociācija un biedrība «Par legālu saturu» atzīst Saeimas deputātu vēlmi aizsargāt Latvijas informatīvo telpu un atbalsta deputātu ierosinātos grozījumus «Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā». Ķēniņš norādīja, ka mūsdienu tā sauktā «informatīvā kara» draudu apstākļos tas ir viens no svarīgākajiem nacionālās drošības uzdevumiem.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 31.maijā, konceptuāli atbalstīja Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas iesniegto likumprojektu, kas paredz stiprināt Latvijas informatīvo telpu.

Likumprojekta mērķi ir kvalitatīva un uzticama satura plašāka pieejamība elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās, kā arī sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu finansēšanas modeļa izmaiņu noteikšana, tajā skaitā to iziešana no reklāmas tirgus, informēja Saeimas Preses dienestā.

Tāpat likumprojekts paredz, ka NEPLP organizēs galalietotājiem bezmaksas apraidē izplatāmo televīzijas programmu sarakstā iekļauto programmu izplatīšanu, slēdzot līgumu ar akciju sabiedrību «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs» (LVRTC). LVRTC ar zemes raidītājiem var nodrošināt televīzijas programmu izplatīšanu 99,6% Latvijas teritorijas un sasniegt 99,9% Latvijas iedzīvotāju, neradot mājsaimniecībām papildu slogu. Šāda pakalpojuma nodrošināšana ir stratēģiski svarīga valsts informatīvajai drošībai, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu