Latvija atteikusies no izmeklētāju kompānijas KROLL piesaistes AB.LV likvidēšanas uzraudzībai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ints Kalnins / Reuters

AB.LV bankas likvidēšanas beigu fāze ir bijis viens no iemesliem, kāpēc pēkšņi šonedēļ Latvijā ieradās ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks pretterorisma jautājumos Maršals Bilingslijs. Iespējams, tieši ASV puses ieteikums bijis procesam piesaistīt starptautisku kompāniju KROLL, kas ir vieni no profesionālākajiem izmeklētājiem, kas specializējušies tieši netīrās naudas atmazgāšanas lietās. Tomēr sanāksmē, kas pagājušonedēļ notikusi valdības mājā, no ieceres piesaistīt šos ekspertus Latvijas amatpersonas atteikušās.

To, ka Latvijā šonedēļ ieradīsies ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks pretterorisma jautājumos Maršals Bilingslijs, amatpersonas uzzināja tikai pagājušo piektdien, kad notika premjera Māra Kučinska un ASV vēstnieces Latvijā Nensijas Petitas tikšanās. Tās laikā premjeram pieteikts, ka dažas dienas vēlāk Latvijā gaidāmi ciemiņi no ASV. Brauciens it kā nebijis plānots, un augstais ASV ierēdnis Latvijā ieradās pēkšņi - pa taisno no ofšoru skandālos ierautās Panamas.

Pēc Kučinska satikšanās ar ASV vēstnieci premjera birojs izziņojis ārkārtas sapulci - pagājušās piektdienas vēlā pēcpusdienā kopā sasaukti par AB.LV jautājumu atbildīgie - Finanšu ministrija, FKTK, Kontroles dienests. Pirms sanāksmes steigā tapis vispārīgs uzmetums plānam, ko varētu amerikāņiem solīt.

Plāns, kas pirms ASV amatpersonu vizītes tika apspriests pie premjera, bija šāds - kā iespējamos AB.LV aizvēršanas procesa uzraugus piesaistīt Latvijas puses auditorus «Ernst & young» un starptautiski plaši pazīstamo ASV bāzēto kompāniju KROLL. Tā ir īpaši specializējusies netīrās naudas un naudas atmazgāšanas noziegumu atklāšanā. Tieši KROLL izmeklētāji tika piesaistīti, kad pirms četriem gadiem Moldovā no trim lielākajām bankām vienas dienas laikā pazuda miljards eiro. Kroll izmeklēšana atklāja, ka krāpnieki izmantoja arī Latvijas bankas - Aizkraukles banku, Latvijas Pasta banku un Privatbank. FKTK vēlāk Privatbank piesprieda sodu divu miljonu eiro apmērā.

Tomēr sanāksmē iecere piesaistīt KROLL izmeklētājus atsaucību neguva un šī kompānija no slepenā plāna, iespējams, izņemta. Neformāli zināms, ka iegansts tam bijis pieļāvums, ka KROLL Moldovas izmeklēšanas dēļ varētu nonākt interešu konfliktā. Tomēr Moldovā izmeklētāji savu darbu jau labu laiku kā beiguši un šis arguments neiztur kritiku. Iespējams, nepatika pret KROLL slēpjas faktā, ka šī aģentūra būtu varējusi pārāk labi izsekot šaubīgās naudas ceļiem, kas gājuši caur AB.LV banku.

Maršals Bilingslijs Rīgā ieradās jau otrdien. Vispirms satikās ar Komercbanku asociāciju. Trešdien no rīta 8:45 kopā ar ASV vēstnieci publiski neizziņotā vizītē viņi ieradās pie premjera. Kamēr Bilingslijs ar vēstnieci dienesta automašīnā saskaņoja sakāmo Mārim Kučinskim, valdības māju viens pēc otra pameta ZZS līderis Armands Krauze, FKTK priekšsēdētājs un finanšu ministre.

FKTK vadība uzskata, ka labākais plāns, ko darīt, ir bankas pašlikvidēšanās. Vai šis plāns patīk arī amerikāņiem, ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks izvairās atbildēt. Visas dienas garumā runājot ar žurnālistiem, viņš bija tikpat diplomātiski nerunīgs kā savā pirmajā vizītē martā.

Atšķirībā no iepriekšējās vizītes, kad ASV amatpersonas atveda mapes ar dokumentiem un pierādījumiem, kas tika nodoti KNAB, Drošības policijai un banku uzraugiem, šoreiz vizīte bijusi kā kontroles brauciens. Iespējams tā saistīta ar neformālām ziņām, ka FKTK jau jaunnedēļ varētu pieņemt lēmumu attiecībā uz AB.LV. Nekā personīga zināms, ka šī sanāksme tika plānota nākamtrešdien, bet šobrīd pārcelta uz otrdienu.

ASV ir iebildusi iecerei AB.LV bankas likvidēšanas procesā piesaistīt Latvijas puses auditorus «Ernst & young». Iespējams, arī tāpēc, ka šī firma savulaik jau veikusi bankas pasūtītus auditus. Neformāli ieteikts izmantot šīs pašas auditorkompānijas pārstāvjus Polijā. Zināms, ka šie auditori jau viesojušies FKTK un šo piektdien bija devušies uz ASV, lai tiktos ar šīs valsts Finanšu ministrijas pārstāvjiem. Tikmēr Satversmes aizsardzības biroja priekšnieks neapstiprina, vai SAB rīcībā ir nonākušas kādas ziņas, tostarp no ASV, kas varētu mest ēnu uz AB.LV likvidācijas procesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu