Notāru padome: Par krāpšanas upuriem biežāk kļūst jauni un uzņēmīgi cilvēki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Par krāpšanas upuriem pēdējā laikā arvien biežāk kļūst jauni un uzņēmīgi cilvēki, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» pastāstīja Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore Vija Piziča.

«Agrāk mēs runājām par senioriem. Tā bija lauvas tiesa, ar kuru pamatā strādāja negodprātīgi cilvēki. Tagad mēs runājam par veiksmīgiem uzņēmējiem, par jauniem, drosmīgiem cilvēkiem, kuri ļoti ātri pieņem lēmumus par sava pirmā nekustamā īpašuma iegādi agrā jaunībā,» skaidroja Piziča. Viņa minēja, ka šie cilvēki bieži paļaujas uz savām zināšanām un tādiem «padomdevējiem» kā «Google» vai «Siri».

Diezgan bieži tiekot negodprātīgi izmantoti arī svešu personu dati. «Šī brīža novitāte ir savu datu nodošana otram cilvēkam. Ar šiem datiem tiek atvērti konti, kas tiek izmantoti pievienotās vērtības nodokļa [izkrāpšanas] un naudas atmazgāšanas shēmās,» pastāstīja Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore.

Vaicāta, cik izplatīta ir šāda un līdzīga veida krāpšana, viņa atzina, ka nebūtu pareizi koncentrēties uz precīziem skaitļiem, jo katrs viens gadījums jau ir liela problēma. Tai pašā laikā Piziča atklāja, ka ar krāpšanu ir saskārusies teju desmitā daļa no visiem cilvēkiem, kuri ierodas pie notāriem.

Piziča ieteica svarīgus darījumus, cik vien iespējams, vienmēr veikt ar notāra starpniecību, taču, mēģinot tikt ar visu galā pašam, jāatceras divas galvenās lietas - nepieciešams uzzināt visu iespējamo par darījuma partneri, kā arī ļoti rūpīgi izpētīt līgumu, un to nedrīkst parakstīt, ja ir kaut kaut mazākās šaubas vai neizpratne par kādu no dokumenta punktiem.

Kā ziņots, Latvijas Zvērinātu notāru padome un Valsts policija šodien plkst.11 preses konferencē informēs par Notāru dienām un to, kā nekļūt par krāpniecības upuri.

Preses konferencē Latvijas Zvērinātu notāru padome un Valsts policija izklāstīs pēdējā laika tendences, kādās situācijās cilvēki mēdz krist par krāpniecības upuri, un piedāvās savu redzējumu, kā sevi no tām pasargāt. Šai tēmai veltītas arī šogad paredzētās Notāru dienas.

Preses konferencē piedalīsies Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš un Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore Vija Piziča.

Notāru dienas visā Latvijā norisināsies šodien un trešdien. Tajās 30 Latvijas pilsētās un 106 notāru birojos ikviens iedzīvotājs varēs saņemt bezmaksas konsultāciju un iegūt atbildes uz sev interesējošajiem juridiskiem jautājumiem. Šā gada Notāru dienas ir īpašas arī tāpēc, ka tiks atklāts notāru digitālais portāls. Pavisam drīz ikvienam notāra pakalpojumi būs pieejami arī attālināti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu