Holivuda ir maldījusies: pterodaktili nelidoja kā sikspārņi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Lai arī neviens no mums nav piedzīvojis dinozauru ēru, tomēr visiem prātā ir iespiedies īpašību kopums, kas veido pterodaktila tēlu. Popkultūrā šis lidojošais dinozaurs vienmēr ir bijis plaši sastopams, tāpēc lielākā daļa no mums uzskata, ka tas ir dinozaurs ar platiem ādas spārniem kā sikspārnim, kurš pārvietojas lidojot un dēj olas. Tomēr jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Proceedings of the Royal Society B», zinātniekiem ir nedaudz cits viedoklis.

Pētījumā noskaidrots, ka, pamatojoties uz zināšanām par pterodaktilu mīkstajiem audiem, saites krietni ierobežoja to locītavu kustības, kas savukārt neļautu tiem lidot kā sikspārņiem.

Pētījums (Angļu val.)

Foto: Wikimedia Commons

«Lielākā daļa no darba, kas tagad tiek veikts, lai saprastu, kā lidoja pterodaktili, balstās uz pieņēmumu, ka to gurni varēja ieņemt sikspārņa pozu. Mēs uzskatām, ka tālākajos pētījumos būtu jāņem vērā tas, ka šāda poza tiem fiziski nebija iespējama,» komentēja Brauna Universitātes students Armita Manafzadeks (Armita Manafzadeh).

Foto: Wikimedia Commons
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu