Tiesības izbeigt dzīvi? 104 gadus veca austrālieša cīņa par eitanāziju Šveicē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SOPHIE MOORE / AAP

Brīvprātīgas eitanāzijas atbalstītāji Austrālijā nobažījušies, ka vietējie ārsti centīsies likt šķēršļus 104 gadus vecā zinātnieka Deivida Gudala centieniem doties uz Šveici, lai tur eitanāzijas klīnikā izbeigtu savu dzīvi, vēsta aģentūra AP. Austrālijā eitanāzija pēc pacienta vēlēšanās nav atļauta.

Eitanāzijas klīnika Bāzelē, Šveicē, pieņēmusi Gudala pieteikumu, otrdien vēstīja raidorganizācija «Australian Broadcasting Corporation» (ABC).

Edītes Kovanas Universitātes goda zinātniskais līdzstrādnieks botānikas un ekoloģijas jomās Gudals necieš no nedziedināmām slimībām, taču iespēju izbeigt savu dzīvi meklē tāpēc, ka vecuma dēļ viņa dzīves kvalitāte esot ievērojami pasliktinājusies. Eitanāzijas tiesību aktīvists Filips Ničke paudis bažas, ka ārsti Pērtā varētu censties izjaukt Gudala došanos uz Šveici, jo viņa stāvoklis neesot gana smags, lai «attaisnotu» eitanāzijas izdarīšanu.

Ničke stāsta, ka Gudals šogad pēc neveiksmīga pašnāvības mēģinājuma esot ticis nogādāts slimnīcā. «Ārsti teica - viņš runā par savas dzīves izbeigšanu, bet ar viņu viss vairāk vai mazāk kārtībā, tāpēc viņš apdraud pats sevi,» stāsta Ničke.

Gudals un viņa meita Kārena Gudala-Smita nobažījušies, ka ārsti 104 gadus veco zinātnieku varētu atzīt par nespējīgu izturēt lidojumu, tādējādi neļaujot nokļūt Šveicē, norāda Ničke. «Es nezinu, vai viņi kaut ko dara, lai viņu apstādinātu,» teica aktīvists. «Es nezinu, vai viņi varētu ko izdarīt, vai arī tie ir tukši draudi. Deivids un viņa meita ir ļoti noraizējušies.»

Gudalai-Smitai esot nācies pacīnīties, lai tēvu pēc pašnāvības mēģinājuma izrakstītu no slimnīcas, turpina Ničke. Viņa pasūtīja neatkarīgu psihiatrisko novērtējumu.

«Viņš teica - pietiek. Tagad ir laiks nomirt,» atstāsta Ničke.

Nesenā intervijā Gudals stāstīja, ka ģimene atbalstot viņa vēlmi izbeigt dzīvi un cerot, ka to sapratīšot arī citi. «Es esmu 104 gadus vecs, un man tāpat nav atlicis daudz laika,» viņš teica raidorganizācijai ABC. «Mana veselība kļūst arvien sliktāka un sliktāka, un es jūtos nelaimīgs.»

Gudals ir vairākos sējumos iznākušā zinātnisko pētījumu apkopojuma «Ecosystems of the World» galvenais redaktors. Viņš 2016.gadā tika atzīts par visilgāk strādājošo zinātnieku Austrālijā.

Austrālijā eitanāzija ir nelikumīga nacionālā līmenī, taču atsevišķi štati un teritorijas pieņēmuši ar to saistītus likumus. 1995.gadā pēc Ničes vadītas kampaņas eitanāzija tika legalizēta Ziemeļu teritorijā, taču divus gadus vēlāk tā atkal tika atzīta par nelikumīgu.

Viktorijas štats pieņēmis likuma grozījumus par eitanāzijas atļaušanu, taču tie stāsies spēkā tikai 2019.gada vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu