LZS programmā iestājas par decentralizāciju valsts pārvaldē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Latvijas Zemnieku savienība (LZS) sestdien kongresā pieņēma programmu «100 punkti Latvijas simtgadei», kurā iestājas par decentralizāciju valsts pārvaldē un pauž pārliecību, ka lēmumi jāpieņem, cik vien iespējams tuvu tiem, kurus šie lēmumi skars.

Programmā norādīts, ka LZS pieder Ziemeļvalstu agrāro partiju aliansei un ka, tāpat kā Latvijas pirmās brīvvalsts laikā, arī šodien LZS pamatvērtības ir «ģimene, darbs, dzimtenes mīlestība un pārliecība par mūsu valsts, tautas un zemes diženumu». Politiskais spēks arī iestājas par savstarpēju cieņu, toleranci un Latvijas kultūrvides attīstīšanu.

«LZS ir nacionāla, latviska partija. Mēs nešķirojam valsts iedzīvotājus pēc to etniskajām iezīmēm, bet vēlamies apvienot spēkus, lai saglabātu latviešu valodu ar visiem tās dialektiem, vēsturisko pašapziņu, nacionālo identitāti, kultūru, tradīcijām, latviešu darba tikumu un šai zemei raksturīgo ainavu,» teikts apstiprinātajā programmā.

Politiskais spēks arī pauž, ka iestājas par valsts pārvaldes darba atklātības, caurskatāmības un atbildības par darbības rezultātiem veicināšanu.

«LZS atbalsta parlamentārās kontroles nostiprināšanu pār Latvijas valsts drošības struktūrām, pasargājot tās no ārvalstu finansētu iestāžu un organizāciju veiktiem ietekmēšanas un politizācijas mēģinājumiem,» pausts vienā no LZS programmas punktiem.

Ekonomikas jomā partija akcentē, ka iestājas par pievilcīgas un konkurētspējīgas uzņēmējdarbības vides veidošanu, lai veicinātu darba vietu radīšanu, darba ražīguma paaugstināšanu un attīstītu eksportu, vienlaikus paturot prātā rūpes par Latvijas dabu, ainavu un ilgtspējīgu tās resursu izlietošanu.

Tāpat LZS sola stingri vērsties pret ēnu ekonomiku, nodokļu nemaksātājiem, pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanas shēmām, «aplokšņu algām» un privātpersonu ienākumu slēpšanu, nepalielinot administratīvo un birokrātisko slogu godīgi strādājošiem uzņēmējiem.

Politiskais spēks savā programmā arī detalizētāk iezīmējis to, kā plāno iestāties par apdzīvotiem un saimnieciski attīstītiem laukiem, pilsētām kā spēcīgiem reģionālās attīstības centriem. Tāpat vairāki punkti programmā veltīti tam, kā nodrošināt kvalitatīvu izglītību un attīstītu zinātni, kā arī veselības pakalpojumu pieejamību un sociālo drošību.

LZS arī sola mudināt ārlietu un diplomātisko dienestu attiecības ar citām valstīm veidot, izvirzot trīs prioritātes - valsts drošības stiprināšana, stabilas un ilgtspējīgas Latvijas tautsaimniecības attīstības veicināšana un ārvalstu investīciju piesaistes veicināšana iedzīvotāju labklājības līmeņa celšanai.

Vairāk nekā desmit lappuses garajā programmā skarti arī citi jautājumi.

Kā ziņots, ZZS sarakstu līderi vēlēšanu apgabalos gaidāmajās 13. Saeimas vēlēšanās būs Ministru prezidents Māris Kučinskis («Liepājas partija»), finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola («Latvijai un Ventspilij»), ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis (LZS), zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (LZS) un Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze («Latvijai un Ventspilij»).

LZS ir viena no divām ZZS pamatpartijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu