ECB obligāciju iegādes programmā uzpirkti Latvijas vērtspapīri par € 1,797 miljardiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Centrālās bankas (ECB) īstenotajā valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmā (PSPP) līdz šā gada janvāra beigām ir uzpirkti Latvijas vērtspapīri 1,797 miljardu eiro apmērā, liecina ECB publiskotā informācija.

Savukārt Lietuvas obligācijas līdz 2018.gada janvāra beigām uzpirktas 2,976 miljardu eiro apmērā, bet Igaunijas obligācijas - 65 miljonu eiro apmērā.

Tostarp janvārī obligāciju iegādes programmā Latvijas vērtspapīri iegādāti 54 miljonu eiro apmērā, Lietuvas - 72 miljonu eiro apmērā, bet Igaunijas vērtspapīri nav uzpirkti.

Kopumā minētajā ECB programmā līdz janvāra beigām iegādāti valsts sektora vērtspapīri 1,952 triljonu eiro apmērā, tostarp janvārī - 20,905 miljardu eiro apmērā.

Vērtspapīru iegādes programma sākās 2015.gada martā, īstenojot galveno eiro sistēmas - ECB un eiro zonas nacionālo centrālo banku - mērķi uzturēt vidēja termiņa inflāciju tuvu, bet mazāku par 2% gadā. Paplašinātajā aktīvu pirkšanas programmā (PAPP) sākotnēji bija trīs sadaļas - PSPP, nodrošināto obligāciju pirkšanas programma (CBPP3) un ar aktīviem nodrošinātu vērtspapīru pirkšanas programma (ABSPP), bet kopš 2016.gada 8.jūnija tajā iekļauta arī korporatīvā sektora vērtspapīru pirkšanas programma (CSPP).

No 2018.gada janvāra neto aktīvu iegādes apmērs ir 30 miljardi mēnesī. Šāds aktīvu iegādes apmērs plānots līdz 2018.gada septembra beigām vai vajadzības gadījumā ilgāk, bet jebkurā gadījumā līdz brīdim, kad ECB būs pārliecinājusies, ka vērojama noturīga inflācijas līmeņa korekcija atbilstoši tās mērķim. Ja perspektīva kļūs mazāk labvēlīga vai finansēšanas nosacījumi nebūs atbilstoši turpmākai virzībai uz noturīgu inflācijas līmeņa korekciju, ECB ir gatava palielināt programmas apmēru un/vai ilgumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu