Čehijā sākas prezidenta vēlēšanu otrā kārta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Čehijā šodien sākas prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā prokrieviski noskaņotais pašreizējais valsts galva Milošs Zemans sacentīsies ar proeiropeisko kandidātu Jirži Drahošu, un aptaujas liecina, ka cīņa būs ļoti sīva.

Balsošana turpināsies līdz sestdienas pēcpusdienai.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma «Kantar TNS» veikto aptauju, kuras rezultātus svētdien publiskoja Čehijas sabiedriskā televīzija, 45,5% čehu grasās balsot par Zemanu, kamēr Drahošu atbalsta 45% vēlētāju.

Tajā pašā laikā aptuveni desmit procenti aptaujāto vēl nebija izlēmuši, par kuru no kandidātiem balsot.

«Šī ir cīņa starp diviem pilnīgi atšķirīgiem kandidātiem, kas pārstāv divas visai sašķeltās sabiedrības daļas,» sarunā ar aģentūru AFP atzinis Olomoucas Palacka universitātes politikas zinātnes pasniedzējs Tomāšs Lebeda.

Vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarēja 73 gadus vecais bijušais komunists un eiroskeptiķis Zemans, kas aizstāv ciešāku sadarbību ar Krieviju un komunistisko Ķīnu. Viņš ieguva 38,56% balsu, kamēr par Drahošu balsoja 26,6% vēlētāju.

Par savas kampaņas galveno tēmu Milošs izvirzījis imigrāciju. Jau savulaik Milošs paziņojis, ka 2015.gada migrācijas krīze bijusi musulmaņu «organizēta invāzija» Eiropā, brīdinot, ka tos nav iespējams integrēt.

«Ja jūs vēlaties tos apturēt, tie jāaptur pašā sākumā. Citādu jūs tos nekad neapturēsiet,» pirmdien notikušo televīzijas debašu laikā uzsvēra Zemans.

Pēc vēlēšanu pirmās kārtas visu Čehiju pārklājuši plakāti, kas aicina: «Apturiet imigrantus un Drahošu! Balsojiet par Zemanu!»

«Milošs Zemans pārstāv grupas ar zemiem ienākumiem un zemāku izglītības līmeni, kas visbiežāk dzīvo ārpus pilsētām un parasti reģionos ar vājāku ekonomisko aktivitāti, un, protams, viņš tam pieskaņojis savu kampaņu,» norāda Lebeda.

«Viņš ir kandidāts, kas ārpolitikā ilgtermiņā sistemātiski orientējies uz Krieviju un Ķīnu,» piebilst politologs, vienlaikus atzīstot, ka rietumu politiķi Zemanu patiesībā nekad nav pieņēmuši.

Savukārt 68 gadus vecais bijušais Čehijas Zinātņu akadēmijas prezidents Drahošs aicina Prāgu «spēlēt aktīvāku lomu» Eiropas Savienībā (ES) un atbalsta pāreju uz eiro, lai gan aptaujas liecina, ka 85,2% čehu ir pret vienoto Eiropas valūtu.

Tajā pašā laikā arī Drahošs iebilst pret Briseles uzspiestajām patvēruma meklētāju pārdales kvotām.

Viņš gan izteicies, ka Čehija esot pietiekami stipra, lai tomēr uzņemtu 2600 patvēruma meklētājus, kas tai būtu jādara saskaņā ar pašreizējo vienreizējo kvotu.

«Jirži Drahošam pagātnē nav politiskas karjeras, taču, spriežot pēc viņa paziņojumiem, viņš ir prorietumniecisks politiķis, kas orientējas uz Eiropas Savienību,» uzskata Lebeda.

Drahošam atbalstu paudis vairums no kandidātiem, kuriem pēc pirmās vēlēšanu kārtas no cīņas nācās izstāties.

Savukārt Milošu atbalsta miljardieris Andrejs Babišs, kura dibinātā populistiskā partija «Neapmierināto pilsoņu akcija» (ANO) uzvarēja oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās un kuram Zemans uzticēja valdības veidošanu.

Tomēr ES fondu līdzekļu izkrāpšanā apsūdzētajam Babišan neizdevās piesaistīt koalīcijas partnerus, bet viņa izveidotā mazākuma valdība neizturēja 16.janvārī notikušo parlamenta uzticības balsojumu.

Trīs dienas vēlāk parlaments atņēma Babišam arī tiesisko imunitāti.

Neskatoties uz to, Zemans devis viņam vēl vienu iespēju un atkārtoti uzticējis valdības veidošanu ANO līderim. Viņš arī paziņojis, ka premjerministra zvērestu no Babiša pieņems februārī, tas ir, vēl pirms sava pilnvaru termiņa beigām 8.martā.

«Neatkarīgi no prezidenta vēlēšanu iznākuma Drahoša kungam nebūs iespējas dot vai nedot Babišam otru iespēju,» norādījis Zemans.

Savukārt Drahošs iepriekš ir nepārprotami norādījis, ka tiesiski vajāts cilvēks nevar būt par premjerministru.

Vēlēšanu iecirkņi savas durvis vērs piektdien plkst.14.00 (plkst.15.00 pēc Latvijas laika), un balsošana turpināsies līdz plkst.22.00. Tā atsāksies sestdien plkst.8.00 un noslēgsies plkst.14.00.

Sākotnējie balsošanas rezultāti sagaidāmi jau sestdienas pēcpusdienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu