Liels potenciāls vai uzpūsts burbulis? Ekspertu viedokļi par bitkoinu māniju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kriptovalūtas «Bitcoin» vērtība pērn piedzīvoja milzu kāpumu par 1300%, taču 2018.gadu iesāka ar kritumu. Lai arī bitkoini kļūst arvien populārāki, ekspertu viedokļi joprojām dalās - viena fronte ir optimisma pilna par kriptovalūtas potenciālu, savukārt otra puse uz to raugās ar lielu skepsi. Portāls «CNN Money» apkopojis finanšu ekspertu viedokļus par bitkoiniem un to nākotni.

Optimisti: liels potenciāls un dižākā tehnoloģija kopš interneta izgudrošanas

«Ja bitkoini kļūs par zelta digitālo ekvivalentu, tiem ir liels potenciāls,» oktobrī konferencē sacīja amerikāņu uzņēmējs un investors Pīters Tīls.

Miljardieris, kurš bija viens no pirmajiem «Facebook» investoriem, norādīja, ka cilvēki «iespējams, novērtē bitkoinus par zemu». «Tas ir tikai vērtības glabātājs, to nav nepieciešams izmantot maksājumu veikšanai,» teica Tīls.

Optimistiski noskaņots ir arī ASV uzņēmējs Kamerons Vinklvoss, kurš ar savu dvīņubrāli Taileru dibinājis bitkoinu biržu «Gemini». «Ilgtermiņā un ar pareizu virzību tas ir vairākus triljonus dolāru vērts aktīvs,» viņš izteicās decembrī. Brāļi Vinklvosi 2017.gadā kļuva par pirmajiem bitkoinu miljardieriem.

«Šī ir dižākā tehnoloģija kopš interneta izgudrošanas. Tā ir sociāla transformācija, tā ir kustība,» uzskata Silīcija ielejas riska kapitāla investors Tims Dreipers. Viņš ieguldījis tādās kompānijās kā «Tesla» un «Skype». Pirms trim gadiem viņš iegādājās tūkstošiem bitkoinu, kuru vērtība tagad ir apmēram 13 000 ASV dolāru par vienu vienību.

Skeptiķi: spekulāciju burbulis un «ja esi pietiekami stulbs, lai tos pirktu...»

«Ja esi pietiekami stulbs, lai tos pirktu, tad kādu dienu par to dārgi samaksāsi,» oktobrī paziņoja finanšu kompānijas «JPMorgan Chase» vadītājs Džeimijs Daimons. Viņš prognozēja, ka valstu valdības «sagraus» pagaidām decentralizēto kriptovalūtu.

Daimons vairākkārt kritiski izteicies par bitkoiniem, saucot tos par «krāpšanu», un draudējis atlaist savus darbiniekus, kuri veic ar tiem darījumus. Tiesa gan, viņš atzinis, ka paša meitai piederot bitkoini.

Amerikāņu ekonomiste un Federālās rezervju sistēmas vadītāja Dženeta Jellena pagājušomēnes par bitkoiniem sacīja: «Tas nav stabils vērtības avots un nav likumīgi atzīts norēķinu līdzeklis. Tas ir ļoti spekulatīvs aktīvs.»

Taču viņa noraidīja viedokli, ka bitkoinu burbulis varētu novest pie liela apjoma finanšu krīzes.

«Bitkoinus nevar novērtēt, jo tas nav aktīvs, kas rada vērtību,» oktobrī teica amerikāņu investors Vorens Bafets. Viņš piebilda, ka neparedzamās bitkoinu cenas svārstības to padara par «īstu burbuli». Bafets jau 2014.gadā nosauca digitālo valūtu par «mirāžu» - tolaik tās cena bija ap 600 dolāriem par vienu vienību.

«Ja vērtība vienas nakts laikā mainās par 20%, tā neizklausās pēc valūtas. Tas ir līdzeklis, ar ko īstenot krāpšanu,» novembrī pauda finanšu kompānijas «Goldman Sachs» priekšsēdētājs Loids Blankfeins, piebilstot, ka viņa vadītajai kompānijai pašlaik neesot bitkoinu stratēģijas. Tomēr viņš pieļāva, ka «Goldman Sachs» varētu sākt bitkoinu darījumus gadījumā, ja kriptovalūtas cena kļūtu mazāk svārstīga.

«Bitkoini ir veiksmīgi tikai tāpēc, ka potenciāli ļauj apiet [likumu]. Tiem nav nekādas sabiedrībai noderīgas funkcijas,» novembrī izteicās Nobela prēmijas laureāts Džozefs Stiglics. Bijušais Pasaules Bankas galvenais ekonomists brīdināja, ka bitkoinus vajagot «pasludināt par nelikumīgiem».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu