«Čekas maisu» nodošana arhīvam varētu izmaksāt € 150 000

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu nodošana valsts arhīvam varētu izmaksāt 150 000 eiro, un tai būtu nepieciešami aptuveni pieci mēneši. Latvijas Televīzija noskaidrojusi, ka šogad likumu, kas šādu soli paredz, diez vai skatīs.

VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam pirms nedēļas piedāvāja Nacionālas apvienības frakcija Saeimā. Jau šonedēļ panākts konceptuāls koalīcijas atbalsts iniciatīvai - šādam solim plāno pieņemt jaunu likumu. Kaut pirmdien Nacionālā apvienība apgalvoja, ka likumu varētu skatīt jau šonedēļ, tik ātri tas diez vai notiks.

Pirms dokumentu uzņemšanas arhīvam jāierīko speciālas telpas, jānoalgo papildu pētnieki un pat apsardze.

«Šie dokumenti var izraisīt dažādu prettiesisku darbību veikšanas mēģinājumus. Latvijas Nacionālajā arhīvā arī šobrīd fiksēti gadījumi, kad mēģināts kādu dokumentu, lapu paņemt līdzi, nozagt, pierakstīt klāt. Būtu nepieciešama varbūt papildu sensoru uzstādīšana, sensori ugunsdrošībai, kustību sensori pret ielaušanos, nākamais – videonovērošana,» sacīja Latvijas Nacionālā arhīva direktores vietnieks Gatis Karlsons.

Kopējās dokumentu pārvietošanas izmaksas varētu būt ap 150 tūkstošiem eiro. Kur atrast šos līdzekļus, pagaidām nav skaidrs. Nacionālajam arhīvam to nav, tāpat kā ministrijai, kas atbildīga par VDK dokumentu zinātnisko izpēti.

Jau ziņots, ka koalīcijas partneri konceptuāli atbalsta nacionālā apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumu Satversmes aizsardzības birojā esošo VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam.

Nacionālā apvienība virza likumprojektu par bijušās VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam līdz 1. martam. Pēc VL-TB/LNNK pārstāvju domām, tas atvieglotu dokumentu pētīšanas procesu un to publicēšanu ar zinātniskajiem komentāriem, nosakot, ka publicēšana jāveic līdz 2018. gada 31. decembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu