Plāno ieviest priekšrocības iepirkumos uzņēmumiem, kuri nodarbina zemessargus un rezerves karavīrus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija (AM) gatavos izmaiņas likumos, lai komersantiem, kas nodarbina zemessargus, būtu nodrošinātas priekšrocības publiskajos iepirkumos.

Valdība šodien uzdeva AM līdz 2018.gada 1.martam sagatavot nepieciešamos grozījumus vairākos likumos, lai darba devējiem nodrošinātu iespēju piešķirt uz militāro mācību laiku apmaksātu mācību atvaļinājumu vai papildus atvaļinājumu rezerves karavīriem un zemessargiem. Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā būtu īstenojami atbilstoši institūcijām piešķirtajiem resursiem un tas nebūs pamats papildu finansējuma pieprasīšanai.

Tāpat AM sadarbībā ar Finanšu ministriju līdz 2018.gada 1.martam jāsagatavo priekšlikumi grozījumiem Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likumā, paredzot iespējas par izšķirošo piedāvājuma kritēriju noteikt nodarbināto zemessargu skaitu uzņēmumā, ja katra zemessarga militārajās mācībās pavadītais darbadienu skaits nav mazāks par piecām darbadienām un kopējais mācībās pavadītais dienu skaits pēdējā gada laikā nav mazāks par 20 dienām.

AM līdz 1.martam jāsagatavo priekšlikumi grozījumiem Publisko iepirkumu likumā, paredzot iespējas par izšķirošo piedāvājuma kritēriju, ja to iespējams sasaistīt ar iepirkuma priekšmetu un izņemot iepirkumus, kas saistīti ar ES fondu apguvi, noteikt nodarbināto zemessargu skaitu uzņēmumā, ja katra zemessarga militārajās mācībās pavadītais darbadienu skaits nav mazāks par piecām darbadienām un kopējais mācībās pavadītais dienu skaits pēdējā gada laikā nav mazāks par 20 dienām.

Aizsardzības ministrija mērķtiecīgi strādā pie Nacionālo bruņoto spēku attīstības, arvien aktīvāk iesaistot zemessargus un rezerves karavīrus militārajās mācībās. Plānots pakāpeniski pāriet uz zemessargu apmācību, organizējot desmit dienu nepārtrauktas mācības, tas ir - piecas darbadienas un nedēļas nogales pirms un pēc šīm darbadienām, tādējādi nodrošinot katras vienības kaujas spēju stiprināšanai nepieciešamo kolektīvo apmācību.

Izvērtējot citu valstu pieredzi, AM sākusi darbu, lai veicinātu komersantu izpratni par nepieciešamo atbalstu zemessargiem un rezerves karavīriem, kā arī veicinātu to komersantu atpazīstamību, kuri atbalsta zemessargus un rezerves karavīrus, informējot sabiedrību par pozitīvajiem sadarbības piemēriem.

Ņemot vērā, ka zemessargi ir nodarbināti gan valsts, pašvaldību un privātajā sektorā, gan strādā kā individuālie komersanti un pašnodarbinātie, rosināts izmantot dažādas motivēšanas metodes.

Piemēram, valsts sektorā un pašvaldībās nodarbināto zemessargu motivēšanā uzsvērta publisko attiecību kampaņu nozīme, kas iestādēm un pašvaldībām atgādinātu normatīvajos aktos noteiktos pienākumus, lai viņu darba ņēmēji - zemessargi un rezerves karavīri - varētu piedalīties plānotajās militārajās mācībās atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Aizsardzības ministrija sākotnēji sagatavoja arī vairākus priekšlikumus nodokļu atlaižu piešķiršanai komersantiem, kas nodarbina zemessargus un rezerves karavīrus, tomēr 2018. gadā apstiprinātajā nodokļu sistēmā nodokļu atvieglojumi vairs nav paredzēti, tādēļ AM kopā ar Finanšu ministriju turpinās diskutēt par piemērotākiem ekonomiskajiem risinājumiem komersantu motivēšanā.

Papildus plānots organizēt sabiedrības informēšanas un izglītošanas pasākumus. Tāpat rosināts apbalvot darba devējus, kas visvairāk atbalsta savus darbiniekus - zemessargus un rezerves karavīrus.

AM plāno reizi gadā organizēt konferenci, kurā tiktu pārrunāts darba devēju devums zemessargu un rezerves karavīru apmācību procesa sekmīgā īstenošanā.

AM arī turpina darbu pie kompensācijas aprēķināšanas mehānisma izstrādes par uzņēmuma zaudēto peļņu darbinieka militāro mācību laikā. Kompensāciju izmaksa būs attiecināma tikai uz darba devējiem - privātajiem komersantiem - par tiem zemessargiem, kuri piecas darbadienas ir piedalījušies kolektīvajā apmācībā, bet gada laikā kopumā ir piedalījušies militārajās mācībās vismaz 20 dienas.

Saskaņā ar Valsts aizsardzības koncepciju Nacionālie bruņotie spēki miera laikā uztur 17 500 militāri sagatavotus karavīrus, tai skaitā 8000 zemessargus un 3000 rezerves karavīrus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu