Bankas «Citadele» zaudējumi deviņos mēnešos - 5,5 miljoni eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Banka «Citadele» šogad deviņos mēnešos nodokļu likumu izmaiņu dēļ strādājusi ar zaudējumiem 5,567 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš, liecina bankas publiskotā informācija. Savukārt bankas «Citadele» grupas peļņa samazinājusies vairākkārt un šogad deviņos mēnešos bija 2,635 miljoni eiro.

«2017.gada rezultātu negatīvi ietekmēja 23,2 miljonu eiro izdevumi, kas saistīti ar atliktā nodokļa aktīva norakstīšanu Latvijas uzņēmumu ienākumu nodokļu likumdošanas izmaiņu rezultātā,» teikts finanšu pārskata vadības ziņojumā, piebilstot, ka bankas peļņa pirms nodokļa aktīva norakstīšanas bija 17,6 miljoni eiro, bet koncerna peļņa - 25,9 miljoni eiro.

(Ziņa papildināta ar trešo rindkopu)

Bankas «Citadele» Resursu direkcijas vadītājs Kaspars Jansons portālam TVNET norādāja, ka «atliktā nodokļa aktīva norakstīšana neietekmē «Citadeles» nākotnes plānus un nav saistīta ar bankas pamatdarbības rezultātiem. «Citadeles» pamatdarbības ienākumi ir pieauguši, un kredītportfeļa kvalitāte turpina uzlaboties. Šis ir grāmatvedisks efekts, ko izraisīja šovasar parlamentā apstiprinātās nodokļu reformas. Toties nākotnē šīm reformām būs pozitīva ietekme,» uzsvēra Jansons.

Bankas «Citadele» aktīvi 2017.gada 30.septembrī bija 2,446 miljardu eiro apmērā, kas ir par 7% jeb 183,977 miljoniem eiro mazāk nekā 2016.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 2,63 miljardi eiro. Savukārt bankas grupas aktīvi septembra beigās bija 3,191 miljarda eiro apmērā, kas ir par 4,7% jeb 158,094 miljoniem eiro mazāk nekā pagājušā gada beigās.

Bankas vadība arī atzīmē, ka koncerna aktīvu kvalitāte turpināja uzlaboties, slikto kredītu rādītājam šogad septembra beigās samazinoties līdz 9% (gadu iepriekš - 9,2%), bet bankas - 9,6% (9,7%). «Uzlabojums ir saistīts ar mazākiem kavējumiem koncerna līzinga un lielo uzņēmumu apkalpošanas segmentos,» piebilsts vadības ziņojumā.

Tāpat bankas vadība norāda, ka bankas «Citadele» koncerna neto kredītu portfelis turpināja pieaugt, septembra beigās sasniedzot 1,34 miljardus eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2016.gada septembra beigās. «Atbilstoši koncerna stratēģijai koncerna Baltijas privātpersonu un mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas segmenti bija galvenie kredītu portfeļa pieauguma veicinātāji,» teikts vadības ziņojumā.

Savukārt koncerna klientu noguldījumi 2017.gada septembra beigās sasniedza 2,8 miljardus eiro, kas ir par 2% vairāk nekā 2016.gada septembra beigās. Klientu noguldījumi Latvijā pieauga par 2% - līdz 1,9 miljardiem eiro, Lietuvā - par 13%, sasniedzot 426 miljonus eiro, bet Igaunijā - par 23%, sasniedzot 229 miljonus eiro.

2016.gada deviņos mēnešos bankas «Citadele» peļņa bija 28,789 miljoni eiro, bet bankas grupas peļņa bija 36,569 miljoni eiro. Bankas pagājušā gada deviņu mēnešu peļņu ietekmēja vienreizēji būtiski ieņēmumi 11,3 miljonu eiro apmērā no «Visa Europe» daļu pārdošanas «Visa Inc».

Pēc aktīvu apmēra banka «Citadele» 2017.gada jūnija beigās bija sestā lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu