Ražot Latvijai. WENDEN mēbeles

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sākuši ar strauju izaugsmi, eksporta tirgus atvēršanu un ražošanas jaudu audzēšanu, SIA WENDEN masīvkoka krēslu un citu mēbeļu ražotājs no Jaunpiebalgas nākamajam savas darbības posmam ir izvēlējies pietuvināties tieši Latvijas tirgum. Protams, saglabājot eksporta apmērus, bet tajā pašā laikā pietuvoties Latvijas iedzīvotājiem – kļūt pieejamākiem un sasniedzamākiem tieši vietējiem lietotājiem. Kā novērots uzņēmuma pieredzē – Latvijā cilvēki novērtē masīvkoka mēbeles un pieprasījums pēc tām ir augošs.

Aug, samazinot apjomu

To varētu saukt par gudru saimniekošanu, jo sekošana tikai realizēto krēslu vai citu vienību skaitam nav aktuāla WENDEN. Kā sarunā ar Tvnet norāda uzņēmuma mārketinga vadītājs Ansis Skrabulis, uzņēmums šobrīd saražoto vienību skaita ziņā iet uz leju, taču arvien palielinot pievienoto vērtību savai produkcijai. «Skatāmies, lai klientiem varam piedāvāt vairāk, lielāku izvēli. Savu darbu cenšamies veikt arvien efektīvāk.Daudzi procesi ražošanā ir robotizēti, taču vienlaikus nodarbinām un darba iespējas dodam 45 cilvēkiem,» tā Ansis. Jaunpiebalgas novadam, kur atrodas uzņēmuma ražotne, tas ir ievērojams skaits. Uzņēmuma pārstāvis arī norāda, ka uzņēmuma sākotnējā ideja ir bijusi darboties tieši eksporta lauciņā, bet nu jau tā doma ir pārtapusi par lielāku koncentrēšanos tieši uz vietējo tirgu. Pašlaik WENDEN mēbeles tiek eksportētas uz 10 valstīm un uzņēmums arī plāno eksporta tirgus saglabāt.

Krēslu un koku eksperti

2005. gadā uzņēmīgi cilvēki Cēsīs atvēra krēslu ražotni, lai piedāvātu eksportam masīvkoka bērza krēslus. Sākotnēji mēnesī saražojot ap 2000 krēsliem, kompānija uzņem apgriezienus. WENDEN pulcē ap sevi galdniecības speciālistus-ekspertus un entuziastus, un uzņēmuma kaislība ir tieši krēsli. Uzņēmumā ir izstrādāti dizaini ap 300 dažādu krēslu modeļiem no vairāku veidu masīvkokiem – ozola, bērza un oša, ļaujot atrast vispiemērotāko krēslu ikvienam. Tieši darbs ar koku, Latvijas resursu, jau sākotnēji padarīja WENDEN krēslus tik īpašus.

Zināšanas un iedvesmu mēbeļu ražošanā WENDEN smeļas no Itālijas kolēģiem, kas ir pasaules līderi tieši krēslu ražošanā. «Tehnoloģiski zināšanas ņemam no itāliešiem, regulāri konsultējamies un dodamies pie viņiem pieredzes apmaiņā. Krēsls mēbeļu pasaulē ir pati sarežģītākā konstrukcija. Tas sastāv no 15 līdz 20 dažādām detaļām, un katrai no tām ir vajadzīgas apmēram 15 apstrādes operācijas. Ir, ko mācīties un pie kā strādāt,» dedzīgi atzīst Ansis. Vienlaikus uzņēmums norāda, ka krēslu ražotņu Eiropā nav daudz, līdz ar to konkurenti skaita ziņā nav daudz, tomēr uzliktā kvalitātes latiņa neļauj palaisties. Krēslu ražošanā jāņem vērā daudz aspektu – lai krēsls izturētu slodzi, lai tas kalpotu ilgi un lai būtu komfortabls un patīkams lietošanā.

Kad klienti prasa vairāk

Uzņēmuma attīstība ir notikusi ciešā sadarbībā un saskaņā ar klientu vēlmēm un vajadzībām. Lai arī uzņēmuma sākotnējā vēlme bija ražot tikai krēslus, tirgus ieviesa savas izmaiņas.

Jautāts, vai klientiem ar krēsliem vien pietiek, WENDEN pārstāvis to arī atzīst, ka, protams – nē. Tas arī ir dzinulis, kas mudina uzņēmumam skatīties plašāk. Jau drīz pēc krēslu ražošanas ieviešanas pēc pircēju pieprasījuma uzņēmums sāka ražot masīvkoka galdus. Pēc tam – bufetes. Nu jau WENDEN ražo arī mēbeles guļamistabām, nodrošinot klientus ar plašu mēbeļu klāstu. «Protams, cilvēks grib komplektu. Ja ir skaisti un gaumīgi virtuves krēsli, ir vajadzīgs masīvkoka galds, pie kā pulcēt visu ģimeni un bez raizēm uz tā salikt traukus, ziedus, dekorus, lai pārvērstu maltīti par kopīgu ģimenes tradīciju. Pēc tam jau rodas vēlme pēc skaistas un pieskaņotas bufetes traukiem vai plaukta. Vēl pēc laika rodas doma – kāpēc gan guļamistabu neiekārtot tikpat glīti kā ēdamistabu?» uzņēmuma produkcijas evolūcijā dalās Ansis.

Tuvāk savam pircējam ar dzīvu sarunu

Augot un labāk saprotot klientu vajadzības, paplašinot produktu klāstu, uzņēmums nonāca pie jaunā fokusa – Latvijas tirgus. Un tas radīja atklāsmi – pat šajā tehnoloģiju un nebeidzamo risinājumu laikmetā neviens saziņas veids nebūs tik vērtīgs un efektīvs kā tikšanās dzīvē. Saruna. Tāpēc 2010. gadā WENDEN atvēra salonu centrā «Spice Home». Dzīvas sarunas ar mēbeļu lietotājiem vēl labāk palīdz saprast, uz kādiem krēsliem cilvēki vislabprātāk sēdētu savās mājās un ko viņi vērtē visaugstāk, izvēloties mēbeles. Nenoliedzami no salona izveidošanas priekšrocība ir abām pusēm.

Tikšanās dzīvē atvieglo arī pasūtījuma veikšanu. WENDEN prakse ir ļaut klientam izvēlēties mēbeles sev vēlamajā komplektācijā. Saražojot mēbeles bez gala apdares, pēc pasūtījuma veikšanas tās salīdzinoši ir ātri pieejamas klientam tam vēlamajā veidolā ar kāroto apdari. Tādējādi pietiekami īsā laikā pircējam ir pieejama mēbele noteiktā dizainā, no konkrēta materiāla, apstrādāta tieši pēc klienta vēlmēm.

No decembra arī Decco centrā

Ejot vēl tālāk, WENDEN darinājumi jau decembrī būs pieejami arī Baltijā lielākajā interjera, dizaina priekšmetu un apdares materiālu centrā – Decco, Katlakalna ielā 6, Rīgā.Jaunais centrs apvienos daudzus modernus un pieredzējušus interjera un dizaina preču tirgotājus un tā būs mūsdienīga vieta, kas pulcēs ļaudis, kas vēlas ap sevi veidot estētisku un komfortablu vidi.

Jaunajā WENDEN salonā būs pieejami kā krēsli, tā galdi, bufetes, vitrīnas, gultas, skapji, kā arī citas mēbeles. Ar jauno salonu WENDEN cer kļūt vēl tuvāks un pieejamāks Latvijas pircējam, jo uzņēmuma jaunais motīvs un vēlēšanās ir, lai pašu ražotais un lolotais būtu pieejams arī Latvijas cilvēkiem.

Iepazīsties ar mēbelēm, ko piedāvā WENDEN: www.salonswenden.lv

Sajūti šo stāstu par Latvijas koku un novadnieku uzņēmību arī Tu!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu