Latvija no «Winergy» bijušā īpašnieka Kuivalika atguvusi € 1,28 miljonus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / TASS

Latvija efektīvas valsts interešu pārstāvības rezultātā no Igaunijas uzņēmēja Indreka Kuivallika atguvusi tiesvedības izdevumus 1,28 miljonu eiro apmērā, kas radušies starptautiskās šķīrējtiesas procesā vēja enerģijas ražotāja «Winergy» lietā, un atgūtie finanšu līdzekļi ir ieskaitīti valsts budžetā, informēja Valsts kancelejā.

2014.gada 12.novembrī Kuivalliks uzsāka starptautisko šķīrējtiesas procesu pret Latviju Pastāvīgajā Arbitrāžas tiesā saskaņā ar Latvijas valdības un Igaunijas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību, kas stājās spēkā 1996.gada 23.maijā.

Starptautiskais šķīrējtiesas process tika uzsākts, jo Kuivalliks apgalvoja, ka Latvija pārkāpusi minēto starptautisko līgumu, ietekmējot tā ieguldījumus vēja enerģijas ražošanā. Latvijas pārstāvji iebilda pret prasību, argumentējot, ka Kuivalliks mēģina izmantot starptautiskajā līgumā noteikto, lai izvairītos no vispārējā tiesvedības procesa, tādējādi kaitējot Latvijai.

Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautisko tirdzniecības tiesību komisijas šķīrējtiesas noteikumiem tika izveidots Starptautiskās šķīrējtiesas tribunāls triju tiesnešu sastāvā. Šķīrējtiesas procesa laikā 2015.gada nogalē Kuivalliks atsauca visas prasības pret Latviju un piekrita samaksāt Latvijas tiesvedības izdevumus.

2016.gada februārī šķīrējtiesas tribunāls, ievērojot pušu vienošanos par tiesvedības izdevumu atlīdzināšanu, pieņēma spriedumu, nosakot pienākumu Kuivallikam atmaksāt Latvijai visas tiesvedības izmaksas, kas radušās šķīrējtiesas procesa laikā.

Neskatoties uz panākto vienošanos un tribunāla spriedumu, Kuivalliks tomēr neveica maksājumu Latvijai. 2016.gada jūlijā Latvija vērsās Igaunijas tiesā ar prasību panākt tiesāšanās izdevumu atmaksu no Kuivallika, un 2016.gada augustā tika paziņots Latvijai labvēlīgs spriedums, nosakot, ka šķīrējtiesas spriedums ir izpildāms Igaunijā.

Latvija īstenoja visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu šķīrējtiesas sprieduma izpildi, un līdz ar to no Kuivallika tika saņemts maksājums pilnā apmērā.

Izpildes procesa laikā valsti pārstāvēja Valsts kanceleja sadarbībā ar Parīzes kompāniju «Freshfields Bruckhaus Deringer LLP» un «Sorainen» juridisko biroju Igaunijā.

LETA jau rakstīja, ka 2014.gadā toreizējais vēja parku attīstītāja SIA «Winergy» īpašnieks Indreks Kuivaliks sāka starptautiskās šķīrējtiesas procesu pret Latvijas valsti, prasot ne mazāk kā 51 miljona eiro kompensāciju.

2016.gadā par «Winergy» vienīgo īpašnieku kļuva AS «Norvik banka» piederošā AS «Norvik ieguldījumu pārvaldes sabiedrība».

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka savulaik «Winergy» un «Norvik banka» noslēdza aizdevuma līgumus. Pēcāk starp «Norvik banku» un «Winergy» izvērtās konflikts un sākās tiesvedības. Taču «Winergy» un «Norvik banka» vienojās par visu strīdu izbeigšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu