«Čehijas Tramps» sāk koalīcijas veidošanas sarunas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Čehu miljardieris Andrejs Babišs ir sācis risināt jaunās koalīcijas veidošanas sarunas, lai arī potenciālie partneri nav pauduši lielu vēlmi veidot valdību ar viņa vadīto centriski populistisko partiju «Neapmierināto pilsoņu akcija» (ANO), kas uzvarējusi nedēļas nogalē notikušajās parlamenta vēlēšanās. Babišu medijos salīdzina ar ASV prezidentu Donaldu Trampu - vēl vienu ekscentrisku miljardieri, ko ievēlēja pēc populistiskas priekšvēlēšanu kampaņas.

Babišs pirmdien paziņoja, ka koalīciju vēlētos veidot kopā ar labēji centrisko Pilsonisko demokrātu partiju (ODS). Abām partijām kopā būtu 103 vietas parlamentā, kurā kopā ir 200 likumdevēji.

ODS tomēr līdz šim nav izrādījusi īpaši lielu interesi pat runāt ar ANO, kas vēlēšanās izcīnīja 78 vietas.

«Pieredze valdībā liecina - jo mazāk partneru, jo labāk,» uzsvēra Babišs, apliecinot, ka ar komunistiem vai labējo radikāļu partiju «Brīvība un tiešā demokrātija» (SPD) koalīciju neveidos.

Babišs līdz šim ir ticies ar sociāldemokrātiem (ČSSD), komunistiem (KSČM), kristīgajiem demokrātiem (KDU-ČSL), SPD un pašvaldību pilnvaras aizstāvošo Mēru un neatkarīgo kandidātu sarakstu (STAN).

Šobrīd valdošo koalīciju Čehijā veido ANO, ČSSD un KDU-ČSL.

Babišs, kas tiek pielīdzināts bijušajam Itālijas premjerministram Silvio Berluskoni un ASV prezidentam Donaldam Trampam, pazīstams ar saviem kritiskajiem izteikumiem par Eiropas Savienību (ES), un viņa vadītās partijas uzvara raisījusi bažas par vēl vienas eiroskeptiskas valdības izveidošanos Austrumeiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu