Ungārija plāno dot Sorosa universitātei gadu likuma pildīšanai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ungārija piektdien paziņoja, ka plāno miljardiera Džordža Sorosa dibinātajai Centrāleiropas Universitātei (CEU) dot vēl vienu gadu augstākās izglītības likuma pildīšanai.

«Likuma pildīšanas gala termiņš tiks pagarināts no 2018.gada janvāra līdz 2019.gada janvārim,» ja parlamentam piektdien iesniegtais priekšlikums tiks atbalstīts, reportieriem pavēstīja Ungārijas tieslietu ministrs Lāslo Tročāņi.

«Neskatoties uz pieaugošu - bet juridiski nepamatotu - spiedienu no ārzemēm, valdība saglabā savu stingro pārliecību, ka Ungārijas likumi ir saistoši ikvienam, pat amerikāņu CEU,» uzsvēra ministrs.

Ungārijas varasiestādes ir sākušas sarunas ar Ņujorkas štatu, bet CEU oktobra sākumā paziņoja, ka ir parakstījusi saprašanās memorandu ar Ņujorkas štatā bāzēto Barda koledžu, lai tur «nodrošinātu izglītības aktivitātes».

CEU piektdien paziņoja, ka Ņujorkas štata un Ungārijas līgums, «kas garantē CEU pastāvēšanu, ir gatavs parakstīšanai».

Savukārt parlamentā iesniegtais priekšlikums ir «solis atpakaļ», kas «paildzina nenoteiktību», norādīja CEU.

Ungārijas valdība aprīlī pieņēma grozījumus augstākās izglītības likumā, kas apdraud CEU pastāvēšanu. Valdības lēmums izsauca plašus protestus Ungārijā.

1991.gadā dibinātā CEU darbojas Budapeštā, bet ir akreditēta Ņujorkas štatā, kur tai nav universitātes pilsētiņas. Aprīlī pieņemtie grozījumi Ungārijas augstākās izglītības likumā apdraud CEU tālāku pastāvēšanu šajā valstī.

Saskaņā ar šiem likuma grozījumiem CEU ir jābūt universitātes pilsētiņai arī ASV. Tie arī paredz, ka ārvalstu augstskolu darbība Ungārijā jāregulē ar divpusējiem līgumiem starp Ungāriju un attiecīgajām ārvalstīm. ASV gadījumā Ungārija plāno slēgt līgumus arī ar štatiem, kuros šīs augstskolas akreditētas.

Konflikts par CEU ir daļa no plašāka strīda starp Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu un Sorosu, kura «atvērtas sabiedrības» ideāls disonē ar Orbāna vēlmi pārvērst Ungāriju par «neliberālu valsti».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu