3D pildspalvas, roboti, selfijs helikopterā un eksperimenti RTU zinātnieku naktī

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Zinātnieku naktī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti un zinātnieki aicina uz RTU studentu pilsētiņu Ķīpsalā, kur ikvienam būs iespēja izstaigāt Einšteina taku un izmēģināt 3D pildspalvas, uztaisīt selfiju īstā helikopterā, kā arī sastapt robotus. RTU Zinātnes koordinācijas un informācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Karaseva norāda, ka apmeklētāji varēs pārbaudīt savas zināšanas, atbildot uz āķīgiem jautājumiem, un ielūkoties eksperimentos RTU laboratorijās. Uz RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes (EEF) jumta tuvplānā būs aplūkojami saules paneļi un vēja ģenerators.

Zinātnieku naktī RTU Arhitektūras fakultātē (AF) notiks ieskaņas pasākums jauno zinātnieku konkursam «ResearchSlam», ko rīko RTU Doktorantūras skola un kurā jaunie zinātnieki sacenšas, 10 minūšu laikā skatītājiem vienkārši un radoši pastāstot par savu pētījumu. Zinātnieku nakts apmeklētājiem būs iespēja klausīties zinātnieku stāstus, bet paralēli tiem plkst. 18–21 ikviens varēs izmēģināt, kā darbojas 3D pildspalvas, kopīgi radot telpiski arhitektonisku objektu. Tāpat būs iespēja darboties koka dizaina darbnīcā, kā arī asināt prātu, meklējot atbildes uz āķīgiem jautājumiem. Jaunākie apmeklētāji būs gaidīti Einšteina figūriņu darbnīcā, bet lielākie - aicināti izgatavot paši savus robotus.

EEF varēs iepazīties ar industriālo robotu «Kuka», ko izmanto mašīnbūves un citu uzņēmumu ražošanas līnijās. «Latvenergo» radošajā laboratorijā ikviens varēs iemācīties lodēt, bet «Latenergi» labirintā, atbildot uz āķīgiem jautājumiem, noskaidrot, kāds zinātnieks katrs apmeklētājs ir. Uz fakultātes jumta apmeklētāji varēs tuvplānā aplūkot saules paneļus un vēja ģeneratoru.

Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē būs iespēja ielūkoties laboratorijās un piedalīties zinātniskajos eksperimentos. Savās laboratorijās ieskatīties aicinās arī Būvniecības inženierzinātņu fakultātes zinātnieki, kuri parādīs modernākās materiālu testēšanas iekārtas un pastāstīs par RTU pētījumiem kosmosa industrijai. Mazie apmeklētāji varēs izgatavot satelīta modeļus, kā arī iemēģināt studentu veidotos tiltus.

Savukārt selfiju īsta helikoptera kabīnē varēs uzņemt, apmeklējot RTU jaunuzcelto Laboratoriju māju, kur varēs uzzināt, kā darbojas lidmašīnas dzinējs, kā arī iepazīt nākotnes apģērbu materiālu – viedo tekstilu.

RTU Inženierzinātņu vidusskolā, Kronvalda bulvārī 1, plkst. 19-23 varēs iemācīties izgatavot melu detektoru un frekvenču mērītāju, kā arī pārbaudīt zināšanas, pildot uzdevumus svešvalodās.

RTU Cēsu filiāle kopā ar Vides risinājumu institūtu, ZINOO un citiem draugiem Zinātnieku naktī aicina uz Vecā Alus brūža kompleksu, kur plkst. 19–23 notiks radoši eksperimenti un darbnīcas. Būs iespējams modelēt zaļo pilsētu, uzzināt, kā uzbūvēt videi draudzīgu ēku, vērot dronu demonstrācijas un baudīt muzikālus pārsteigumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu