Vairāk nekā 200 sēņu sugu vienuviet. Uzzini, kuras noteikti nevajadzētu ēst!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad Latvijas mežos ir atrodama bagātīga sēņu raža. Lai skaidrāk saprastu, kuras sēnes lasīt grozā, bet, kuras labāk atstāt mežā, ir vērts doties uz Latvijas Dabas muzeju. Muzejā no 13. līdz 17. septembrim ir aplūkojama izstāde «Sēņu dienas 2017».

Mikoloģe Inita Dāniele stāsta, ka aizvadītajā gadā, salasīt sēņu ekspozīciju bija krietni grūtāk, jo to mežā bija maz. Bet šogad sēņu ir tik daudz, ka uz ekspozīcijas galdiem nav pietiekami daudz vietas.

Katru dienu ekspozīcijā tiek izstādītas svaigas sēnes. Pašlaik ir apskatāmas aptuveni 200 sēņu sugas. Lai apmeklētājiem būtu vieglāk orientēties izstādē, tās ir iedalītas ēdamajās un neēdamajās sēnēs. Mikoloģe atklāj, ka «Sēņu dienas 2017» vairāk ir apskatāmas sēnes, kuras cilvēks drīkst lietot uzturā. Lielu apmeklētāju uzmanību pievērš neparastu formu sēnes, kurām nav tipisks sēnes veidols.

Par šī gada sēni ir atzīta baltā cūktrifele. Šobrīd izstādē tā ir apskatāma tikai kaltētā veidā. Bet drīzumā uz muzeju tiks atvesta arī svaiga. Šogad šī sēne ir atrasta tikai Rēzeknes un Aizputes apkaimēs.

Par gada sēni tiek izvēlēta tāda suga, kura spēj piesaistīt lielu publikas uzmanību. Muzejs ir ieinteresēts saņemt ziņojumus no cilvēkiem par saviem sēņu atradumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu