Smiltēns: Āboltiņa veikusi māņu kustību, pieļaujot iespēju nolikt mandātu līdz Saeimas pilnvaru beigām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

«Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas pieļautā iespēja nolikt deputāta mandātu līdz 12.Saeimas pilnvaru beigām vērtējama kā tipiska māņu kustība, jo nav pateikts, kad tieši šāds solis tiks sperts, sacīja partijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns.

Reizē politiķis norādīja, ka arī līdz ar viņa uzstādījumu par nepieciešamajām izmaiņām politiskajā spēkā «ledus ir sakustējies». Tā kā iepriekšējie paziņojumi par nekandidēšanu uz Saeimu, partijas priekšsēdētāja amatu un valdi neesot pārliecinājuši sabiedrību, tāpēc arī politiķe izteikusi pieļāvumu par iespēju nolikt mandātu pirms parlamenta sasaukuma beigām, uzskata Smiltēns.

Tomēr, kamēr tas reāli netiek izdarīts, vai arī politiķe neatkāpjas no frakcijas vadītājas posteņa, patiesā ietekme «Vienotībā» saglabājas Āboltiņas rokās, pauda priekšsēdētāja vietnieks. Nākamajam vadītājam nepieciešama reāla politiskā ietekme un spēks, lai veiktu radikālas reformas partijas iekšienē. Politiķis norādīja, ka viņam vēl ir nedēļa laika, lai līdz partijas kongresam 19.augustā cīnītos par šāda rezultāta sasniegšanu.

Gadījumā, ja Āboltiņa līdz šim datumam nebūs atstājusi frakcijas vadītāja posteni, Smiltēns norādīja, ka viņam būs jāpieņem lēmums par savu statusu partijā, tajā skaitā par to, vai kandidēt vai nekandidēt uz partijas vadītāja posteni. Iepriekš viņš bija pieļāvis arī iespēju šādā situāciju izstāties no partijas.

Kā ziņots, Āboltiņa 9.augustā, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, pieļāva iespēju nolikt deputātes mandātu pirms 12.Saeimas darbības beigām, lai atgrieztos diplomātiskajā dienestā.

Politiķe arī norādīja, ka Smiltēnam veselu gadu ir bijusi iespēja mainīt «Vienotības» tēlu partijas priekšsēdētāja vietnieka amatā. Tā viņa cita starpā atbildēja uz vaicājumu par Smiltēna pausto, ka Āboltiņas aiziešana no partijas vadības būtu priekšnoteikums, lai partija varētu mainīties.

«Viens cilvēks nevar partiju uzcelt, un viens cilvēks nevar partiju nograut. Šādā situācijā vienmēr katram vispirms ir jāpaskatās uz sevi. Smiltēns pēc [partijas priekšsēdētāja Andra] Piebalga stāšanās amatā ir veselu gadu bijis partijas vadītāja vietnieks, viņš ir bijis redzama partijas «seja», kurš ir gājis uz koalīcijas sanāksmēm un kuram ir bijusi iespēja partijas tēlu mainīt,» pauda Āboltiņa. Partijā notiek komandas darbs un katram ir jāizvērtē sava loma, piebilda politiķe.

Lūgta komentēt Smiltēna uzstādījumu, ka politiķei jāatstāj frakcijas priekšsēdētājas amats, lai viņš varētu kandidēt uz partijas vadītāja posteni, Āboltiņa teica, ka, ņemot vērā situāciju partijā, viņa labprātāk izvēlētos iespēju paklusēt. Taujāta, vai Smiltēns ar savu rīcību grauj «Vienotību», Āboltiņa pauda, ka partijai par labu nāktu, ja mazāk tiktu sniegti šādi vērtējumi un reizē tiktu turpināts strādāt.

Kā ziņots, Smiltēns norādījis, ka viņš ir aicinājis Āboltiņu atkāpties no frakcijas priekšsēdētājas amata, lai partija, veicot radikālas pārmaiņas, varētu pretendēt uz 10% līdz 20% lielu atbalstu sabiedrībā. Neveicot lielas izmaiņas līdzšinējā darbībā, viņaprāt, var piepildīties prognozes, ka «Vienotība» nākamajās Saeimas vēlēšanas var nespēt nokomplektēt tādu komandu un piedāvājumu, kas varētu labi startēt vēlēšanās.

«Vienotības» valdes vairākums 9.augustā noraidīja priekšlikumu skatīt Smiltēna ierosinājumu.

Partijai 19.augustā notiks kongress, kurā vēlēs jauno valdes priekšsēdētāju. Pašreizējais partijas vadītājs Piebalgs paziņojis, ka uz šo amatu nekandidēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu