Galvenie noteikumi vecākiem, kas jāievēro!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijā ik pa laikam pazūd bērni. Lielākoties viņi tiek veiksmīgi atrasti, taču ir gadījumi, kad bērns pazūd bez pēdām. Līdzīgi noticis arī Liepājā, kur pazuda piecus gadus vecais Ivans Berladins. Savukārt Rīgā policisti devās uz izsaukumu Pļavniekos, kur kāda pirmsskolas izglītības iestādes audzinātāja ziņoja par māti, kura nav ieradusies pakaļ savam divus gadus vecajam dēlam. Izrādās, sieviete bērnu bija aizmirsusi izņemt, aizrautīgi ogojot.

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis TVNET skaidroja - kamēr vecāki ir darbā, bet skolas un daļa bērnudārzu vēl ir slēgti, daudzi bērni paliek radu aprūpē vai tiek atstāti vieni. Pēdējā laikā par biežu pašvaldības policijas izsaukumu iemeslu ir kļuvuši mazi bērni, dažreiz pavisam mazi, kas atstāti uz ielas bez uzraudzības.

Latvijā likumi nav tik stingri kā, piemēram, tajā pašā Lielbritānijā, kur bērns līdz 12 gadu vecumam viens pat nedrīkst doties uz skolu. Vecāki var ne tikai tikt sodīti, bet bērns var arī tikt izņemts no ģimenes, atdots audzināšanā citiem cilvēkiem.

Tajā pašā laikā arī pie mums ir prasības, kuras jāievēro katram vecākam. Un tās galvenokārt paredzētas tam, lai aizsargātu savus bērnus.

Likums paredz, ka par bērna, kurš nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, atstāšanu bez uzraudzības izsaka brīdinājumu vai piespriež naudas sodu 70 eiro.

Bērnam līdz 7 gadu vecumam jābūt vecāku vai citu personu uzraudzībā, proti, viņu nedrīkst atstāt vienu nekādā gadījumā – ne dzīvoklī, ne uz ielas, ne arī kafejnīcā vai citā publiskā vietā.

Taču te būtiski ir zināt, ka 7 gadu vecumu nesasniegušu bērnu uzraudzīt var arī cits bērns. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu bērns līdz septiņu gadu vecumam jāpieskata personai, kas ir vismaz 13 gadus veca.

Runājot par nakts stundām, ir jāatceras, ka Rīgā no pulksten 22:00 līdz 7:00 uz ielas vai citās publiskās vietās vieni nedrīkst atrasties jaunieši, kuri nav sasnieguši 16 gadu vecumu. Šajā gadījumā gan bērna pavadonim ir jābūt kādam no vecākiem vai viņu aizstājējam.

TVNET jau ziņoja, ka Valsts policijā 2.jūlijā saņemts iesniegums par to, ka 1.jūlijā ap plkst.8.30 no savas dzīvesvietas Liepājā, Pāvilostas ielā, izgāja piecgadīgais Ivans Berladins un kopš tā brīža ir pazudis.

Tāpat vēstīts par gadījumu, kad likumsargi Rīgā pazudušu zēnu atraduši piedzērušos Iļģuciema nomalē kopā ar nepazīstamu vīrieti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu