Vairumam pārtikas produktu cenas tuvākajā laikā var pieaugt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairuma pārtikas produktu cenas tuvāko trīs mēnešu laikā nesamazināsies, bet saglabāsies esošajā līmenī vai pat pieaugs, prognozēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Inguna Gulbe.

«Pašlaik pārtikas cenām nav pamata samazināties, tas ir iespējams vien gada beigās. Piena cena ir paaugstinājusies, graudu cenas ir stabilas. Cenu samazinājumam tuvākajos trīs mēnešos neredzu pamatu,» sacīja Gulbe, piebilstot, ka vairumam pārtikas produktu cenas varētu saglabāties esošajā līmenī vai pieaugt saistībā ar situāciju pasaules tirgū.

Vienlaikus viņa piebilda, ka līdz ar dārzeņu sezonas sākšanos Latvijā varētu samazināties vietējo dārzeņu, piemēram, kartupeļu, tomātu, gurķu un burkānu cenas. Taču tas tā ir katru gadu. Gulbe gan atzīmēja, ka, ņemot vērā vēso vasaras sākumu, siltummīlošu dārzeņu raža šogad varētu būs ne visai laba.

'Sā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada pēdējo mēnesi lielākajai daļai pārtikas produktu cenas ir pieaugušas, kas skaidrojams ar sezonālajām izmaiņām un situāciju pasaules tirgū.

Lielākais cenu pieaugums - 91% apmērā - šā gada pirmajā ceturksnī bija importa gurķiem. Vietējiem gurķiem cenas pieauga par 48%. Sarkanajai paprikai - par 40%, zaļajām vīnogām - par 20%, turpretī mandarīniem cena pieauga par 18%, bet lielogu dzērvenēm spainītī - par 15%. Attiecīgajā laika periodā palielinājās arī liellopu gaļas filejas cena - par 14%. Burkāniem cena šā gada pirmajā ceturksnī pieauga par 13%, importa tomātiem par 11%, savukārt «Jonagold» āboliem, vistas filejai un vājpienam cena pieauga par 10%.

Tikmēr importa zemenēm, apelsīniem un kūpinātam cūkas šķiņķim šā gada pirmajā ceturksnī cenas ievērojami samazinājās.

LTVC izveidots 1995,gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Centrs apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem, Iegūtā informācija tiek izmantota produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu