Īrijas premjera amatā stājies Leo Varadkars - pirmais homoseksuālais valdības vadītājs

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īrijas premjerministra amatā trešdien stājās valdošās partijas «Fine Gael» līderis Leo Varadkars, kļūstot par valsts vēsturē jaunāko valdības vadītāju, un pirmo, kurš atklāti atzinis savu homoseksualitāti. Dublinā dzimušais politiķis, kura tēvs ir indiešu imigrants, bet māte īriete, parlamentā solīja nodrošināt «iespēju republiku».

Par Varadkara apstiprināšanu amatā balsoja 57 parlamenta deputāti, 50 balsoja «pret», bet 47 atturējās. Uzņemoties amatu, 38 gadus vecais politiķis uzsvēra, ka pagātnes politika vairs nepilda savu mērķi.

«Manis vadītā valdība nebūs kreisa vai labēja, jo šie vecie nošķīrumi neaptver šodienas politiskos izaicinājumus,» viņš paziņoja. Viņš mazākuma valdību pārņem no Endas Kenija, kuru jūnija sākumā Varadkars nomainīja labēji centriskās «Fine Gael» līdera amatā.

«Kā jaunākais premjerministrs viņš pārstāv modernu, daudzveidīgu un iekļaujošu Īriju, un runā viņu labā kā neviens cits,» norādīja Kenijs, kurš maijā paziņoja par atkāpšanos no valdības vadītāja amata.

Kenijs arī piebilda, ka viņa pēctecis ieņems stingru nostāju «Breksita» jautājumā, kas ir īpaši svarīgs jautājums Īrijai, kurai kā vienīgajai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij ir sauszemes robeža ar Lielbritāniju.

Varadkars savā runā gan nepieminēja valdības «Breksita» stratēģiju, bet iepriekš ir brīdinājis sarunās neieņemt pārāk stingru nostāju attiecībā pret Lielbritāniju.

«Partijas uzskats vienmēr ir bijis tāds, ka mēs nevēlamies sodīt Lielbritāniju» par lēmumu izstāties no ES, viņš paziņoja 2.jūnijā.

«Mēs nožēlojam šādu lēmumu, bet mēs to cienām, un «smagā Breksita» gadījumā, vai to virzītu Londona, vai arī tas Londonai tiktu uzspiests, Īrija būtu liels zaudētājs,» viņš norādīja.

Varadkars apstiprināja, ka šonedēļ tiksies ar īru nacionālistu partijas «Sinn Fein» līderi Geriju Adamsu un Ziemeļīrijas Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) vadītāju Arlīnu Fosteri, lai apspriestu «Breksitu».

Lai arī Varadkars tiek uzskatīts par salīdzinoši liberālu tādos sociālos jautājumos kā dzimumu vienlīdzība un tiesības veikt abortus, opozīcijas partijas viņu ir kritizējušas par labējiem ekonomiskiem uzskatiem.

Adamss iepriekš paziņoja, ka viņa vadītā partija balsos pret Varadkaru, norādot, ka «ne visi jauni cilvēki ir progresīvi», paužot bažas, ka jaunais premjerministrs «pavilks valdību vēl vairāk pa labi».

Lielākās opozīcijas partijas «Fianna Fail» atturēšanās balsošanā ļāva Varadkaram savākt pietiekami daudz balsu apstiprināšanai mazākuma valdības vadītāja amatā.

Varadkars par savu vietnieku «Fine Gael» tikmēr iecēla Saimonu Koveniju, kurš bija viņa konkurents cīņā par partijas līdera amatu.

Tiek sagaidīts, ka trešdienas vakarā Kovenijs varētu tikt iecelts ārlietu ministra amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu