Latviešu drons paceļ cilvēku tik augstu, lai varētu nolēkt ar izpletni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā izstrādātais 28 motoru bezpilota lidaparāts jeb drons «Aerones» izmēģinājuma laikā pacēlis izpletņlēcēju 330 metru augstumā, no kura veikts lēciens, informēja viens no lidaparāta izstrādātājiem Jānis Putrāms.

Lēciens tika veikts Amatas novadā, sadarbojoties ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (LVRTC), proti, drošības apsvērumu dēļ, izpletņlēcējs savienojās ar dronu uz 120 metrus augstas LVRTC torņa platformas.

«Aerones» autori norādīja, ka gatavošanās šim eksperimentam ilga sešus mēnešus, kuru laikā tika palielināta drona celtspēja līdz 200 kilogramiem un veikta virkne testu, ieskaitot lidojumus ar lēcēju virs Daugavas.

«Veiksmīgi īstenotais sasniegums parāda drona tehnoloģijas uzticamību un celtspēju, kas apliecina neierobežotās iespējas tā pielietošanai cilvēku glābšanas darbos, ugunsdzēšanā, transportēšanā, kā arī sportā un izklaidē,» sacīja Putrāms.

Kā iepriekš stāstīja Putrāms, darbs pie «Aerones» sākts 2015.gada aprīlī kopā ar Daini Krūzi un Andri Dambi. «Doma ir veidot tieši liela izmēra dronus, jo tirgū neliela izmēra dronu ir diezgan daudz, bet liela izmēra droniem nav tāda piedāvājuma,» toreiz skaidroja Putrāms.

Pērn oktobrī «Aerones» testos drons pa ūdeni vilka veikbordistu, attīstot maksimālo ātrumu 70 kilometrus stundā.

Vēl pusgadu iepriekš «Aerones» publicēja video, kurā drons velk snovbordistu, un šis video «YouTube» tika skaitīts teju 250 000 reižu. To savā «Twitter» kontā pārpublicēja arī «Kawasaki».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu