Saeima konceptuāli atbalsta ES un Kanādas tirdzniecības nolīgumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Administrācija

Saeima šodien pēc plašām debatēm konceptuāli atbalstīja likumprojektu par visaptverošo ekonomikas un tirdzniecības nolīgumu (CETA) starp Kanādu un Eiropas Savienību (ES), un tās dalībvalstīm.

Likumprojektu atbalstīja 71 deputāts, pret bija astoņi, bet Inga Bite (LRA) balsojumā atturējās. Vēl četri parlamentārieši balsojumā nepiedalījās.

Kā skaidro Ārlietu ministrijā, Kanāda ir stratēģisks ES partneris un, pamatojoties uz kopīgām vērtībām un interesēm, ES jāveido pozitīvas attiecības ar Kanādu arī nākotnē.

Iecerēts, ka CETA nolīgums radīs jaunas iespējas tirdzniecībai un ieguldījumiem starp ES un Kanādu, īpaši uzlabojot tirgus piekļuvi precēm un pakalpojumiem un tirdzniecības noteikumus transatlantiskajā tirdzniecībā, kā arī atcels aptuveni 99% muitas nodokļu, ierobežojumus attiecībā uz piekļuvi publiskajiem līgumiem, atvērs pakalpojumu tirgu, nodrošinās paredzamus nosacījumus ieguldītājiem un palīdzēs novērst ES inovāciju un tradicionālo produktu nelikumīgu atdarināšanu.

ĀM uzskata, ka nolīgums uzlabos tirdzniecības nosacījumus starp Kanādu, ES un tās dalībvalstīm, tādējādi paverot plašākas tirdzniecības iespējas arī Latvijas preču un pakalpojumu eksportētājiem.

Tirdzniecības kopējais apgrozījums ar Kanādu 2015.gadā palielinājās par 1,8%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz Kanādu sasniedza 34,8 miljonus eiro, savukārt imports - 25,1 miljonu eiro. Latvijas preču eksports uz Kanādu joprojām veido mazāk nekā 1% no Latvijas kopējā eksporta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu