Senators Makeins: vardarbība Donbasā ir Krievijas pārbaude Trampam

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV republikāņu senators Džons Makeins vēstulē ASV prezidentam Donaldam Trampam ceturtdien paudis viedokli, ka Krievija viņu pārbauda ar vardarbības uzliesmojumu Austrumukrainā un ASV prezidentam būtu jāsniedz Ukrainai nepieciešamā letālā palīdzība cīņai pret Maskavas atbalstītajām kaujinieku bandām.

Ukrainas armija decembrī ar promaskaviskajiem teroristiem panāca vienošanos par ugunspārtraukšanu, bet pēdējās dienās vardarbība Austrumukrainā uzliesmojusi ar jaunu sparu.

Makeins, kurš ir ASV Senāta Bruņoto dienestu komitejas priekšsēdētājs, vēstulē norādīja, ka uzbrukumi sākās dienu pēc Trampa telefonsarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, un tas liecina par Putina vēlmi pārbaudīt Trampu kā bruņoto spēku virspavēlnieku.

«Amerikas atbildei būs tālejošas sekas,» brīdināja senators.

Vašingtona ir sniegusi Ukrainai tā dēvēto neletālo palīdzību, piegādājot bezpilota lidaparātus, radarus, pirmās palīdzības komplektus, nakts redzamības aprīkojumu un sakaru līdzekļus, vienlaikus koncentrējoties uz sankcijām un diplomātiju.

Trampa kļūšana par prezidentu ir satrauksi Kijevu, jo jaunais Baltā nama saimnieks ir paudis vēlmi uzlabot attiecības ar Krieviju.

Likumdevēji Vašingtonā ceturtdien pauda atbalstu Kijevai un aicināja Maskavu saglabāt savaldību.

Makeins aicināja Trampu izmantot savu varu, lai likuma ietvaros sniegtu Ukrainai letālu palīdzību.

Senators pauda pārliecību, ka Krievijas prezidenta «Vladimira Putina vardarbīgā kampaņa suverēnas valsts destabilizēšanā un graušanā» neapstāsies, kamēr nesastapsies ar spēcīgu un apņēmīgu atbildes reakciju.

Makeins arī aicināja Trampu paplašināt esošās sankcijas pret Krieviju, kas tai tika piemērotas pēc Krimas okupācijas 2014.gadā.

Demokrātu senators Bens Kardins, kurš ir Senāta Ārlietu komitejas loceklis, paziņoja, ka strādās kopā ar Makeinu un citiem senatoriem, lai apkopotu esošās sankcijas likumā.

«Senātam ir skaidri jāpauž savas atbalsts Ukrainas suverenitātei un solidaritātei mūsu sabiedrotajiem Eiropā,» uzsvēra Kardins.

Arī Pārstāvju palātas likumdevēja demokrāte Nensija Pelosi ceturtdien brīdināja Trampa administrāciju neatvieglot sankcijas pret Krieviju, jo tas būtu ļoti bīstams solis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu