Vietnei «WikiLeaks» dokumentus nopludinājušo ASV kareivi Meningu atbrīvos maijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņojis par «Wikileaks» dokumentus nopludinājušās ASV kareives, transpersonas Čelsijas Meningas soda samazināšanu, vēsta laikraksts «The Washington Post». Meninga tiks atbrīvota pēc pieciem mēnešiem - 17.maijā. Iepriekš bija paredzēts, ka viņa brīvībā nonāks 2045.gadā.

Meninga 2013.gadā tika notiesāta par spiegošanu un citiem pārkāpumiem, kad atzinās, ka nodevusi slepenus dokumentus vietnei «WikiLeaks». Tobrīd viņa vēl nebija oficiāli mainījusi dzimumu un dienēja ASV armijā kā vīrietis Bredlijs Menings.

Viņa vairākas reizes bija mēģinājusi izdarīt pašnāvību, jo kā transpersona bija ieslodzīta vīriešu cietumā Fortlevenvortā, Kanzasā.

Meninga cietumā pavadījusi jau septiņus gadus. Viņas sods - 35 gadi cietumā - ir bijis visbargākais ASV vēsturē, kas ticis piespriests par dokumentu nopludināšanu.

Baltais nams jau pirms pāris dienām bija devis signālus, ka Obama nopietni apsver Meningas atbrīvošanu.

Jau vēstīts, ka atbalstītāji viņu cildina kā varoni, kas atklājusi ASV pārkāpumus Irākas un Afganistānas karos, bet apsūdzības puse uzskata, ka viņa ir nodevēja, kas valsti un dienesta biedrus pakļāvusi riskam.

Tāpat ziņots, ka tīmekļa vietnes «WikiLeaks» dibinātājs Džūljens Asanžs piekritīs savai izdošanai ASV, ja Obama apžēlos Meningu. Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tiek turēts aizdomās par izvarošanu. Ekvadora ir piešķīrusi Asanžam politisko patvērumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu