Receptes, ja vēlies Jaunajā gadā likt galdā ko īpašu....

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Fotofabrika.lv

Jaunais gads jau tūdaļ klāt - vai tev ir idejas, ko likt svētku galdā? Lūk, pavisam netradicionālas idejas iedvesmai...

Raibā maize

Foto: Fotofabrika.lv

Mieži un kvieši, zemes senākie kultūraugi, par ko liecina arheoloģiskie atradumi un zīmējumi, senajā Ēģiptē bija pazīstami jau pirms 6000 gadiem. Labības biezputra, tad plāceņi un vēlāk maize ātri vien izplatījās visā pasaulē. Svarīgākais pārtikas produkts gadsimtiem ilgi ir bijusi maize. Un kurš gan šodien spētu iztikt bez tās? Un īpaši Ziemassvētkos šī maizīte priecēs pat visprasīgāko gardēdi.

Raibā maize

Ziemas putra ar čīgiņām un olu

Foto: Fotofabrika.lv

Mūsu senčiem galda neatņemama sastāvdaļa ir bijusi putra. Pastāvēja ticējums, ka no šīs maltītes var gūt spēku un izturību visam nākamajam gadam. Tādēļ daļu biezputras upurēja dabas spēkiem. Karoti biezputras likuši uz jumta kores un sētas mietiem – šādi cienājot vēju. Putru, kuru neapēda, saimnieces nesa arī uz augļu dārzu – cienāja zemi. Skaista paraža, vai ne?

Ziemas putra ar čīgiņām un olu

Karpa bohēmas gaumē

Foto: Fotofabrika.lv

Senatnē ļaudis ticēja, ka virs karpas acs atrodas mēness akmens un cilvēkam, kurš Ziemassvētkos to atradīs, akmens nesīs lielu laimi. Pastāvēja arī ticējums, ka karpas zvīņas jāliek zutenī (makā), tad turība visu nākamo gadu garantēta. Lai kāds arī būtu ticējums, kura dēļ iegādājaties karpu svētku maltītei, mēs piedāvājam jums vēl vienu pārbaudītu karpas pagatavošanas recepti. Šī recepte patiesi ir piemērota šiem svētkiem.

Karpa bohēmas gaumē

Mūķeņu purkšķi

Foto: Fotofabrika.lv

Kādam bīskapam ikgadējā pārbaudes laikā izrādīja ne tikai pašu klosteri, bet arī klostera virtuvi, jo bīskaps bija liels gardēdis. Kāda jauniņa novice kopā ar daudziem palīgiem tieši gatavojās cept Ziemassvētku cepumus. Mīkla bija iznākusi mazliet par mitru un aizdomīgi čurkstēja, kad to lika karstajos taukos. Novice sarka un bālēja un aiz kauna gribēja no virtuves aizbēgt. Bet bīskapu, kas bija apveltīts ar humoru, tas uzjautrināja, un viņš cepumus nosauca par «mūķeņu purkšķiem».
Izmēģiniet šo leģendām un stāstiem apvīto cepumu pagatavošanas recepti arī jūs!

Mūķeņu purkšķi

Bilžu autors - Fotofabrika.lv

Recepšu autors - Bonappetit.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu