Aptauja: Republikāņu priekšvēlēšanās uzvarēs Fijons

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Cīņā par tiesībām startēt no konservatīvo nometnes uz Francijas prezidenta amatu svētdien paredzētajā priekšvēlēšanu otrajā kārtā ar lielu balsu vairākumu uzvarēs bijušais premjerministrs Fransuā Fijons, liecina trešdien publiskotie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

62 gadus vecai Fijons, kurš aizstāv sociāli konservatīvus uzskatus, bet vienlaikus iestājas par liberālām ekonomiskām reformām, ir kādreizējās britu premjerministres Mārgaretas Tečeres cienītājs.

Pagājušajā svētdienā viņš guva negaidītu uzvaru priekšvēlēšanu pirmajā kārtā, izstumjot no tālākas cīņas bijušo prezidentu Nikolā Sarkozī.

Saskaņā ar aptauju, kuru veicis Francijas Sabiedriskās domas institūts (IFOP) sadarbībā ar uzņēmumu «Fiducial», Fijons svētdien saņems 65% balsu, kamēr par viņa sāncensi Alēns Žipē, kas arī savulaik pabijis premjera krēslā, balsos 35% vēlētāju, kuri izlēmuši piedalīties Republikāņu partijas priekšvēlēšanās.

Ņemot vērā šķelšanos kreiso vidū un pašreizējā sociālistu prezidenta Fransuā Olanda lielo nepopularitāti, visticamāk, vienam no konservatīvo pretendentiem prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā nākamā gada maijā nāksies stāties pretī galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līderei Marinai Lepēnai.

Priekšvēlēšanās var piedalīties ikviens balsstiesīgais neatkarīgi no tā, vai viņš ir vai nav Republikāņu partijas biedrs.

Saskaņā ar IFOP aptauju Fijons, kura prokrieviskie izteikumi izsaukuši nepatīkamu pārsteigumu Berlīnē, iegūs trīs ceturtdaļas to vēlētāju balsu, kas pagājušajā svētdienā balsoja par Sarkozī.

Par viņu gatavojas balsot arī aptuveni 75% vēlētāju, kas simpatizē republikāņiem, kā arī 84% to Nacionālās frontes atbalstītāju, kas izlēmuši piedalīties konkurentu priekšvēlēšanās.

Savukārt Žipē var cerēt uz 83% kreisi noskaņoto vēlētāju un 66% centristu balsu.

Aptaujā, kas veikta pēc televīzijas kanāla «iTELE», ziņu žurnāla «Paris Match» un privātās radiostacijas «Sud» pasūtījuma, laikā no 21. līdz 23.novembrim intervēts 6901 respondents, taču vērā ņemtas tikai to 616 aptaujāto atbildes, kas bijuši pārliecināti, ka piedalīsies svētdienas balsošanā.

Tikmēr saskaņā ar aptauju, ko veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums «Elabe», vairumam konservatīvi noskaņoto vēlētāju labāk patīk Fijona programma, taču Žipē ir populārāks visu francūžu vidū. Tas nozīmē, ka Fijonam prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvaru varētu būt grūtāk izcīnīt.

Jau mēnešiem aptaujas liecina, ka prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, kas paredzēta 23.aprīlī, lielus panākumus gūs Lepēna, kura būs viena no kandidātiem, kas iekļūs otrajā kārtā.

Šomēnes nav veiktas aptaujas par vēlētāju iespējamo rīcību 7.maijā, kad gaidāma prezidenta vēlēšanu otrās kārta. Taču šādas iepriekš veiktās aptaujas liecināja, ka Lepēna tajā zaudēs tradicionālo konservatīvo kandidātam.

Tomēr pēc Fijona negaidītās uzvaras pagājušajā svētdienā, Donalda Trampa panākumiem ASV prezidenta vēlēšanās un britu balsojuma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) gan vēlētāji, gan eksperti ar pieaugošu skepsi izturas pret aptauju prognozēm.l.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu