«Pedofila sapnis!» - internetā popularitāti gūst bīstama zibakcija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Cilvēki, kuri piedalās apdāvināšanās zibakcijā, kas guvusi milzu popularitāti sociālajos tīklos, apdraud ģimenes drošību, uzticot datus par bērnu svešiniekiem, brīdina eksperti.

Sociālajos tīklos, īpaši Facebook.com, lielu popularitāti iemantojusi apdāvināšanās zibakcija, kurā piedalās vecāki (visbiežāk mazu bērnu mātes). Akcija deklarē – nosūti vienu dāvaniņu svešam bērnam, pretī saņemsi savam bērnam 36 dāvanas.

Aicina neiesaistīties piramīdā

Akcijas noteikumi paredz, ka, piesakoties akcijai, tiek saņemta informācija (vārds, adrese, vecums) par diviem bērniem. Vienam no bērniem jānosūta dāvana un tālāk jāsūta informācija par sarakstā atlikušo bērnu, kā arī jāpievieno dati par savu bērnu. Dāvanas var saņemt ar uzviju vien tad, ja «nostrādā» turpmākie ķēdes posmi.

Eksperti brīdina, ka šī akcija ir tā saucamā piramīda, kurā jelkādu labumu gūst niecīgs dalībnieku skaits (no 5 līdz 10), jo vēlāk dalībnieks akcijā iesaistās, jo mazākas ir izredzes ko saņemt. Par solītajām 36 dāvanām varot aizmirst, jo šāda dalībnieku iesaiste ir pretrunā ar matemātikas likumiem.

Interneta drošības eksperti brīdina: akcijas mērķis ne tuvu nav tik cēlsirdīgs kā deklarēts, gluži pretēji – ļoti iespējams, tā ir krāpnieciska shēma.

Maija Katkovska, Drošāka interneta centra vadītāja: - Tie, kuri vēlas veikt krāpnieciskas darbības, izmanto cēlos, labos un jaukos nodomus. Tiek izkrāpti cilvēku dati, informācija savākta, apkopota.

Protams, ir skaidrs, ka katram cilvēkam dabūt tādu skaitu dāvanu ir nereāli, jo shēma beidzas. Jo vēlāk iesaisties tajā, jo lielāka varbūtība, ka būsi zaudētājs.

Interneta drošības eksperte pieļauj, ka dati par cilvēkiem tiek apkopoti, tālāk nodoti mārketinga kompānijām, lai tās savukārt zinātu, kuri cilvēki ir atsaucīgi.

«Iespējams, nākotnē šiem cilvēkiem paprasīs, piemēram, 10 eiro, lai kaut ko vinnētu,» pieļauj M. Katkovska.

«Pedofila sapnis» jeb, māmiņ, domā, ko dari

Liela daļa bērnu māmiņu, tāpat kā bērnu tiesību aizstāvji un likumsargi, satraukušās par to, cik vieglprātīgi, pat bezatbildīgi, skanīgu saukļu mudinātas, mātes izpauž informāciju par savām atvasēm.

«Tas ir lielākais ļaunums! Tikpat labi otrā pusē var būt cilvēks, kurš ieinteresēts uzzināt bērna datus – vecumu, adresi, vārdu. Piemēram, redz, ka skolas vecuma, pagaidīs, kad vecāku nav mājās, un sagaidīs. Pedofila sapnis tāds fails ar visām adresēm,» satraukta ir četru bērnu māte Laura.

Arī Bez Tabu eksperimentā atklājas satraucošais: ar vīrieša viltus profilu žurnālists izsaka vēlmi piedalīties akcijā, uzrunājot vairākas nepazīstamas mātes, un vien piecu minūšu laikā vīrietim ir dati par vairākiem svešiem bērniem. Par šādu vieglprātību trauksmi ceļ Valsts bērnu tiesību aizsardzības centrā (VBTAI).

Liene Masļeņikova, VBTAI pārstāve: - Vecākiem nolūks ir pozitīvs, bet viņi riskē, dodot datus nezināmam cilvēkam, tādējādi apdraudot bērnus un visu ģimeni. Vecāku atbildība ir vērtēt riskus katrā situācijā. Proti, vai ieguvums ir samērīgs ar apdraudējumu.

Bērnu tiesību aizstāve norāda arī uz ģimenes locekļu un tuvu draugu atbildību. Proti, labu gribot, viņiem nevajadzētu pieteikt apdāvināšanai tuvas ģimenes bērnu, tādējādi pakļaujot viņu riskam. Turklāt pret šādu datu izpaušanu var iebilst bērna vecāki.

Arī Valsts policijā pievienojas ekspertu sacītajam, uzsverot, ka svešiniekiem uz ielas cilvēki neatklātu informāciju par bērniem, tomēr lamatas internetā apslēptas skanīgos saukļos.

Alternatīva – labdarība

Akcijas atbalstītāji sociālajos tīklos oponē, ka, lai arī pašu bērni, visdrīzāk, nesaņems solīto skaitu dāvanu, būs priecīgi apdāvināt citus bērnus. Tomēr tie, kuri iesaistīšanos avantūrā nosoda, aicina apdāvināt bērnus slimnīcās, bērnunamos, nabadzīgās ģimenēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu