Ar Facebook Live video māna miljoniem cilvēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Miljoniem Facebook lietotāju sociālajā tīklā ir noskatījušies video tiešraidi, kas patiesībā nemaz nav tiešraide, bet gan krāpšana.

Pirms kāda laika ļoti daudzu Facebook lietotāju «ziņojumu dēļus» pārplūdināja kontā USA Viral it kā pārraidīta tiešraide no Starptautiskās Kosmosa stacijas (SKS) ar astronautu pastaigu izplatījumā. Tūkstošiem sociālā tīkla lietotāju rūpīgi skatījās, domājot, ka tieši šobrīd tiek veikta SKS sakopšana vai remonts. Vēlāk izrādījās, ka tā nebūt nebija tiešraide.

Pēc līdzīga principa 26.oktobrī Facebook bija pārņēmis video ar lampiņas nomaiņu 600 metrus augsta torņa smailē. Interestinate kontā ievietoto video arīdzan skatījās tūkstoši, vienīgi vēlāk izrādījās, ka četras stundas garo tiešraidi patiesībā veido 18 minūtes garš videomateriāls, kas palaists cilpā, turklāt filmēts pirms vairāk nekā gada. Šādu taktiku ar savu kosmosa pastaigas video izmantoja arī USA Viral, ziņo BBC.

Lai vai kā, lampiņas maiņa tika veikta Rovenā, Dienviddakotas štatā, kur atrodas 1999 pēdas jeb 609 metrus augstais KDLT radio un TV tornis. Rāpšanās un remonta process ir filmēts ar strādniekam piestiprinātu kameru un video oriģināls interneta vietnē YouTube ievietots jau pirms vairāk nekā gada. BBC norāda, ka agrākais video, ko izdevies atrast, tīmeklī nonācis 2015.gada 21.septembrī.

Tas tikai kārtējo reizi pierāda, ka tīmeklī mudž no apzināti maldinoši pasniegtas informācijas un lietotājiem derētu būt divtik kritiskiem, pirms spiest Like un Share, jo tad šī nepatiesā informācija izplatās kā vīruss caur paziņojumiem citu lietotāju Facebook kontos.

Jāteic, ka Interestinate ir konts par neko un faktiski tajā arī nekā nav, taču ar šādu krāpniecisku tiešraides izgājienu tam ir izdevies iegūt gandrīz pusmiljonu sekotāju. Tai pašā laikā jāpiezīmē, ka arī Facebook nav iemesla būt neapmierinātiem, jo vairāk klikšķu nozīmē lielākus ienākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu