«Sudraba Bulta 2016»: kopā ar sabiedrotajiem mācās Latvijas aizstāvēšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ādažu poligonā katru oktobri tiek aizvadītas ikgadējās mācības «Sudraba Bulta», kas jau dažus gadus ir kļuvušas arī par NATO līmeņa mācībām. Sekojot līdzi starptautisko notikumu attīstībai, mācību scenārijs šogad vairs neparedzēja miera uzturēšanas operācijas, bet gan aktīvu karadarbību, kuras laikā nepieciešams aizsargāt Latviju. Treniņā piedalījās vairāk nekā trīs tūkstoši karavīru no desmit valstīm, tika izmantota bruņutehnika, artilērija un iznīcinātāji.

Pirmdien mācības noslēdzās ar kauju, kurā vairākas vienības, savstarpēji sadarbojoties, devās uzbrukumā, lai dotu triecienu nosacītā pretinieka pozīcijām, kura uzbrukums iepriekšējās dienās bija veiksmīgi apturēts. Runājot par mācību secinājumiem, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kājnieku brigādes komandieris un mācību vadītājs pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš uzsvēra, ka tāds ir tikai viens:

Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigāde prot organizēt un vadīt kauju.

«Sudraba Bultas 2016» scenārijs šogad paredzēja situāciju, kurā Latvijai ir uzbrucis ienaidnieks, kas dodas uz dienvidiem caur Ādažu poligonu. Mācībās tika izmantoti dažādi ieroči un to sistēmas - artilērijas trieciena simulācija, pretgaisa aizsardzība, gaisa spēku darbība, prettanku sistēmas un kājnieku operācijas.

Unikālas mācības bija arī ar to, ka tajās iesaistījās Albānijas vienība, kuras komandieris ģenerālmajors Jeronims Bazo atzina: šī valsts vēsturē ir pirmā dislokācija tik tālu ziemeļos. Albānija piedalās NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienībā (VJTF), bet nākamgad Kanādas vadītās daudznacionālās bataljona līmeņa kaujas grupas ietvaros uz Latviju nosūtīs arī savus karavīrus.

Bazo uzsvēra, ka mācības Latvijā ir lielisks veids, kā trenēt sadarbības spējas ar Latvijas NBS.

Pirmdien mācību laikā tika izspēlēta mācību kauja, kuras laikā vienības trenējās nosacītā pretinieka aizsardzības spēju degradācijā - cenšoties samazināt to skaitlisko sastāvu un likvidējot bruņutehniku. Pretinieku pārstāvēja Albānijas (NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības spēku elements), Latvijas, Lietuvas un Igaunijas (Baltijas bataljons) karavīri Lielbritānijas vadībā. Savukārt uzbrūkošos spēkus veidoja ASV 173. brigādes desantnieki, Nīderlandes Jūras kājnieki un igauņu un latviešu bruņutehnika, kurām tuvā gaisa atbalstu sniedza «Eurofighter» iznīcinātāji.

Mācībās «Sudraba Bulta 2016» piedalījās vairāk nekā 3000 karavīri no desmit valstīm

- Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Nīderlandes, Kanādas, Albānijas un Rumānijas. Katra valsts nodrošināja arī kādu specifisku noteiktu uzdevumu izpildi, tā, piemēram, Vācijas karavīru kontingents mācībās kopā ar latviešu karavīriem atbildēja par pretgaisa aizsardzību.

Mācību galvenais mērķis bija trenēt bataljona līmeņa kaujas grupu - nepieciešamās procedūras, kā arī taktisko operāciju veikšanu lauka apvidū. Tostarp plānošana, komandvadības elementu apstrāde un sinhronizācija, koordinācija un dažādu nāciju vienību integrācija.

Vingrinājuma «Sudraba Bulta 2016» plānošanas fāze sākās jau 5. septembrī. Oktobrī sabiedroto spēki ieradās Latvijas teritorijā, saņēma nepieciešamo apmācību un veica savstarpējo integrāciju. Mācības noslēdzās ar kaujas lauka operāciju, kura norisinājās no 26. līdz 31. oktobrim.

«Sudraba bulta» sākotnēji bija nacionālās mācības, kas kopš 2014.gada izaugušas par starptautiskām mācībām ar plašu sabiedroto un partnervalstu dalību. Tāpat «Sudraba bulta» ir vienas no mācībām, kurās savas prasmes un zināšanas atjaunos rezerves karavīri.

Mācības organizē un vada Sauszemes spēku kājnieku brigāde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu