Eksperts: lietu internets vairs nav zinātniskā fantastika

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOSEP LAGO / AFP

Pēdējo gadu laikā Latvijā vairāki inovatīvi uzņēmumi savā biznesa darbībā ir ieviesuši lietu interneta (Internet of Things) tehnoloģiju, tādējādi rādot piemēru citiem uzņēmumiem lokālā līmenī un veicinot savu pakalpojumu konkurētspēju arī starptautiski.

Daudzus risinājumus ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē izstrādājis uzņēmums «Tele2». Par jaunākajām tendencēm un piemēriem industrijā «Riga Comm 2016» konferencē dalījās Peters Feirings (Peter Feiring), «Tele2» Iietu interneta reģionālais pārdošanas vadītājs.

«Pēdējo gadu laikā sabiedrība arvien vairāk sāk apzināties lietu interneta nozīmi, un, pateicoties veiksmīgiem piemēriem, tā vairs nav tikai zinātniskā fantastika, bet daudzos gadījumos realitāte un sadzīvē jau ierasta lieta,» stāsta P. Feirings, atgādinot, ka lietu internets ir fizisku ierīču, tehnikas, ēku un citu priekšmetu, savienošana tīklā, kas sniedz šiem objektiem iespēju apkopot, analizēt un apmainīties ar datiem.

Lietu interneta tehnoloģija šobrīd tiek izmantota daudzās nozarēs un kļūst arvien atpazīstamāka patērētāju acīs. Tā, piemēram, jaunie automobiļi, kas parādās tirgū, lielākoties ir savienoti automātiskajā ārkārtas izsaukuma sistēmā, kas var izsaukt palīdzību, ja noticis nelaimes gadījums. Strauju popularitāti piedzīvo arī aplikācijas ar izsekošanas iespējām (Tracking of valuable assets), kas cilvēkiem ikdienā rada lielāku drošības sajūtu, piemēram, par saviem ģimenes locekļiem - bērnu vai vecāku cilvēku atrašanās vietu. Kā vēl vienu no tendencēm P.Feirings min to, ka digitalizācijas un lietu interneta ietekmē mūsdienās daudzi tradicionālie uzņēmumi ir uzsākuši ieviest izmaiņas savos biznesa modeļos, no ražošanas piedāvājot arī pakalpojumus saviem klientiem.

Latvijā «Tele2» lietu interneta speciālisti darbojas «Tele2 Shared Service Center» (Tele2 SSC) struktūrā. Nesenā pagātnē Tele2 SSC sadarbojušies ar tādiem uzņēmumiem kā «Latvenergo», izstrādājot lietu interneta uzskaites sistēmu elektroenerģijas skaitītājiem, tādējādi samazinot izmaksas un nodrošinot precīzu elektroenerģijas uzskaiti. Savukārt sadarbībā ar «Vendon» lietu interneta tehnoloģija tika uzstādīta uzņēmuma tirdzniecības automātos (vending machines) - tagad sistēma informē pārdošanas speciālistus, ja tirdzniecības automātā ir beigusies kāda prece un ļauj tirdzniecības speciālistiem rīkoties nekavējoties.

«Tele2» ir globāls spēlētājs lietu interneta tehnoloģijas nozarē, kas palīdz ambicioziem uzņēmumiem darboties starptautiskos tirgos. Tele2 lietu interneta nodaļas centrālā komanda sastāv no vairāk nekā 90 ekspertiem un viesabonēšanas bāzes stacijas ļauj attīstīt uzņēmējdarbības iespējas visā pasaulē (~400 operatori visā pasaulē).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu