Viena tālvadības pults visam?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tālvadības pults mūsdienās ir katrā mājā, taisnību sakot, lielākoties tās ir pat vairākas. Nepieceļoties no atpūtas krēsla vai, esot istabas otrā galā, mēs varam pārvaldīt ne tikai televizoru, bet arī mūzikas centru, mājas kinozāli un citas iekārtas. Bet vai zini, kā tā izskatījās pirms simts gadiem, cik pulšu vidēji ir katrā mājā un kāpēc Samsung SUHD TV gudrā pults ļauj pārvaldīt arī citas ierīces?

Vidēji četras pultis katrā mājā

Līdz ar straujo elektronisko iekārtu skaita pieaugumu pēdējo desmit gadu laikā palielinājies mājsaimniecībā izmantojamo pulšu skaits. Jaunākie pētījumi liecina, ka katrā mājā ir vidēji četras tālvadības pultis.

Viena viedā pults visam

Lai neapjuktu pulšu kaudzē un iekārtu lietošana būtu pēc iespējas vienkāršāka, Samsung saviem jaunajiem televizoriem SUHD TV radījis viedpulti tikai ar 10 pogām – One Remote Control. Pateicoties tai, ar teju trīs klikšķiem var pārvaldīt ne tikai pašu televizoru un tā funkcijas, bet arī pārējās gudrā TV automātiski atpazītās ierīces – DVD atskaņotājus, audio iekārtas, mājas kinozāli vai citas.

Foto: Publicitātes foto

Pulti piesavinās vīrieši

Jo vairāk pulšu, jo lielāka iespēja, ka kāda no tām varētu pazust. Turklāt pazudušu pulti nereti nākas atrast visneiedomājamākajās vietās, piemēram, ledusskapī, virtuves skapīšos, pagultē vai pat veļasmašīnā. Pētījumi liecina, ka pazudušās pultis visbiežāk nespēj atrast vīrieši. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka vīriešiem piemīt arī izteiktāka tendence pultis piesavināties. Pat trešdaļa no aptaujātajiem kungiem atzīst, ka jūtas laimīgāki, ja tā atrodas viņu rokās.

Pirmās pultis biedēja mājdzīvniekus

Pirmā bezvadu pults tika prezentēta 1955. gadā, un tā darbojās kā gaismas signāla raidītājs. Neiztika bez trūkumiem: pults darbojās tikai tad, ja uz televizoru tika mērķēts ļoti precīzi. Vēl pēc gada tika radīta pults, kuras darbības pamatā bija dažādas frekvences ultraskaņas raidīšana. Tās lielākais mīnuss – ultraskaņa bieži mēdza nobiedēt mājdzīvniekus, turklāt nereti to dzirdēja arī cilvēki.

Gadsimtu ilga vēsture

Interesanti, ka serbu izgudrotājs Nikola Tesla tālvadības pulti radīja pirms vairāk nekā simts gadiem – tās prototipu izcilais zinātnieks iesniedzis savā patenta pieteikumā. Pirmā televizora pults tika izgatavota 1950. gadā, tai bija tikai četras pogas, un tā bija ar vadu.

Uzzini vairāk par televizoriem un to modeļiem šeit

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu