Pēc Kolumbijas referenduma ES atcels valstij paredzēto finansējumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienība (ES) trešdien paziņojusi, ka atcels attīstības finansējumu, kas bija paredzēts Kolumbijai, ņemot vērā, ka tās pilsoņi noraidīja valdības un komunistisko kaujinieku grupējuma «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC) panākto miera vienošanos.

Bloks bija novirzījis apmēram 600 miljonus eiro, kas bija paredzēts, lai atvieglotu miera vienošanās ieviešanu.

«Acīmredzami pašreizējā situācijā mēs nevaram sākt šo fondu,» Eiropas Parlamentā (EP) pavēstīja ES prezidējošās valsts Slovākijas Aŗlietu ministrijas valsts sekretārs Ivans Korčoks.

Bloks arī neatcels lēmumu uz sešiem mēnešiem svītrot FARC no teroristu organizāciju saraksta, jo grupējums nav atteicies no parakstītās vienošanās, skaidroja Korčoks.

Jau vēstīts, ka svētdien notikušajā referendumā valdības un FARC miera vienošanās tika noraidīta ar 50,21% «pret» un 49,79% «par». Referendumā piedalījās tikai 37% balstiesīgo kolumbiešu.

Šāds referenduma iznākums ir negaidīts, jo sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka par vienošanās apstiprināšanu referendumā ir gatavi balsot 55-65% kolumbiešu, un ir uzskatāms par smagu politisku triecienu valsts prezidentam, kurš pirms referenduma bija paziņojis, ka viņam nav rezerves plāna gadījumam, ja referendumā līgums tiks noraidīts.

Kolumbijas valdība un FARC 26.septembrī oficiāli parakstīja vēsturisko miera vienošanos, kas paredzēja izbeigt 52 gadus ilgušo konfliktu.

Bija paredzēts, ka pēc vienošanās oficiālās parakstīšanas FARC 180 dienu laikā veiktu demobilizāciju, atbruņotos un pārveidotos par politisku partiju. ANO bija piekritusi novērot šo procesu.

Komunistiskais teroristu grupējums FARC jau gandrīz 50 gadu cīnās pret Kolumbijas valdību.

Lai gan komunistiskajiem kaujiniekiem faktiski nebija nekāda atbalsta valsts urbanizēto apvidu iedzīvotāju vidū, FARC gadsimtu mijā izdevās paplašināt savu darbību lauku apvidos, izmantojot līdzekļus, kas tika iegūti ar narkotiku kontrabandu un cilvēku nolaupīšanu.

Saskaņā ar valdības aplēsēm bruņotais konflikts, kas ilga kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, prasījis vairāk nekā 600 000 dzīvību, lai gan saskaņā ar citiem novērtējumiem upuru skaits varētu būt 220 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu