Pēc ES prasības Polija atceļ lielveikalu nodokli

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Polijas valdība otrdien atcēla jaunā nodokļa piemērošanu lielveikaliem, kas tika vērsts pret ārvalstu uzņēmumiem piederošajiem tīkliem, vien dienu pēc tam, kad Eiropas Savienība (ES) sāka izmeklēšanu saistībā ar tā iespējamu neatbilstību konkurences noteikumiem.

Paziņojot par šā nodokļa atcelšanu, Polijas finanšu ministrs norādīja žurnālistiem, ka ES izmeklēšana ir «patvaļīga un politiska», tā sākta «pēc lielu korporāciju izdarīta spiediena».

Polijas valdība jauno nodokli ieviesa jūlijā saistībā ar pūliņiem finansēt sociālās programmas un paplašināt atbalstu valdībai.

Tas galvenokārt attiecās uz tādām lielām grupām kā Francijas «Auchan» un «Carrefour», kā arī Vācijas «Lidl» un «Metro», saudzējot vietējos mazumtirgotājus.

Eiropas Komisija (EK) pirmdien paziņoja, ka tai «ir bažas, ka progresīvās [nodokļa] likmes, balstoties uz apgrozījumu, sniedz uzņēmumiem ar zemu apgrozījumu selektīvas priekšrocības pār konkurentiem, tādējādi pārkāpjot ES noteikumus par valsts palīdzību.»

Komisija izdeva rīkojumu nekavējoties pārtraukt šā nodokļa piemērošanu.

Tikmēr Polijas finanšu ministrs otrdien norādīja, ka no janvāra lielveikaliem tiks piemērots jauns nodoklis, taču sīkāka informācija pagaidām netiek sniegta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu