Spolītis: Deputāti kvotu naudu netērē degvīnam un ielasmeitām, bet dod sabiedrībai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Apgalvojums, ka «deputātu kvotām ilgus gadus tērēta Latvijas nodokļu maksātāju nauda», ir nekorekts un parlamenta darbu aizskarošs, jo finansējums izmantots sabiedrības vajadzību apmierināšanai. Tā debatēs par tā saukto kvotu sistēmu, kas ļauj deputātiem ik gadu pēc saviem ieskatiem sadalīt noteiktu naudas summu, «Delnas» pārstāvei Lienei Gāterei atbild deputāts Veiko Spolītis. Viņš sistēmu pamato ar nepieciešamību uzskatāmi pierādīt vēlētājiem padarīto, lai arī atzīst, ka tā ir vēlētāju piekukuļošana.

Gātere raksta, ka kvotu sistēma «ļauj brīvi sponsorēt šauru savējo cilvēku loku», ir nevienlīdzīga un neobjektīva. Tā kropļojot kopējo valsts pieeju, jo atbalstītās aktivitātes neizriet no valsts politikas plānošanas dokumentos noteiktām prioritātēm. «Turklāt vai Latvijas šī brīža ekonomiskā situācija pieļauj šādus tēriņus?» viņa jautā un norāda, ka deputātiem ir plašas iespējas arī citādi sarunāties ar sabiedrību, ja vien paši to vēlas.

Kā zināms, nākamā gada budžetā rezervēti 2,8 miljoni eiro, kurus deputāti varēs sadalīt pēc personiskajiem ieskatiem. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka šīs kvotas ir regulārs finansējuma avots partijām pietuvinātām biedrībām. Ar to palīdzību dažādu projektu finansēšanai naudu iegūst arī partijas biedru vai pat pašu deputātu iepriekš vadītas pašvaldības. Parasti deputāti savu kvotu novirza savā vēlēšanu apgabalā esošām pašvaldībām vai organizācijām, tā nodrošinot sev lielāku atbalstu vēlēšanās.

Kā uzskatāt jūs? Vai šāda kārtība ir jāsaglabā vai jāpārtrauc? Balsojiet un komentējiet sadaļā «Debates».

Piedalies debatēs

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu