Barona ielā nokaltušo koku vietā nākamgad būs jauni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nākamgad Rīgā tiks veikta apzaļumošana, kuras laikā arī Barona ielā nokaltušo koku vietā iestādīs jaunus.

(ziņa papildināta ar RD komentāru 3. rindkopā)

Sociālā portāla «Twitter» lietotāju, Saeimas deputātu Kārli Seržantu, satraukuši nokaltuši koki Rīgā, Barona ielā, kur remonta laikā bruģis tika izvietots tuvu to stumbriem. Seržants sociālajā portālā norāda, ka pirmie no diviem iebruģētajiem kokiem ir «godam nokaltuši».

Rīgas domes (RD) Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dimante portālam TVNET norādīja, ka koki nav nokaltuši ielas seguma un ietvju atjaunošanas darbu dēļ, jo kopš tiem ir pagājis salīdzinoši neilgs laiks. Koki šajā vietā Barona ielā iestādīti nesen, un nākamā gada pavasarī, kad tiks veikta apzaļumošana, sastādīs jaunus.

RD Mājokļu un vides departaments nākamgad ieplānojis jaunu koku stādīšanu vairākās vietās Rīgā, informēja Dimante.

TVNET jau vēstīja, ka vairāki rīdzinieki ir sašutuši par akmeņiem, kas tiek aplikti ap kokiem Krišjāņa Barona ielā. Savukārt pašvaldība skaidro, ka risinājums Barona ielas apdobē pie Rīgas kanāla nav nekas jauns un nekādā veidā nekaitē kokiem.

Vides aktīvists un Latvijas Riteņbraucēju apvienības vadītājs Viesturs Silenieks Facebook rakstīja: «Ja tev ir šāda attieksme pret mūsu pilsētu, tad es arī tevi aplikšu ar akmeņiem» - tā es teiktu tam, kas piedāvāja un realizēja šādu risinājumu. Viens ir tas, ka koki tiek žņaugti, bet segums ir nevienam - ne gājējiem, ne riteņbraucējiem, ne ērtai uzkopšanai, ne kam citam. Vienīgi mašīnas var novietot. Grūti saprast, vai vienā un tajā pašā ielā ir vainīgs lāsts, karma vai neizglītotība, izpratnes, pieredzes trūkums, stulbums vai tomēr apzināta rīcība diskreditēt projektētāju, būvnieku, pilsētas departamentus vai politisko varu. Nu vairs jau neliekas, ka tās tiešām ir sakritības un visas vienā Barona ielā.»

Savukārt pašvaldības portāla Riga.lv pārstāvji skaidroja, ka projekta izstrādes gaitā teritorijas labiekārtošanā tika piesaistīti pilsētas ainavu arhitekti, arboristi, vides aizsardzības eksperti un citi speciālisti. Risinājums Kr.Barona ielas apdobē pie Rīgas kanāla nav nekas jauns, un tas nekādā veidā nekaitē kokiem.

Gluži pretēji, šāds risinājums jau tika lietots 19. gadsimta vidū, būvējot ielas. Jau toreiz zināja, ka, atstājot apdobes neapstrādātas, zaļajā zonā zāle tiktu izmīdīta un zeme sablīvētos, atsedzot koku saknes, kā rezultātā parādītos risks saknēm izžūt un koki ietu bojā.

Patlaban, kā uzskata arboristi, šis ir labākais no risinājumiem, izveidojot apdobi no akmeņiem. Ap kokiem zem akmeņiem ir nobērta melnzeme, savukārt starp laukakmeņiem jeb apaļo bruģi būs irdena smilts, kas nodrošinās koku saknēm mitrumu un piegādās skābekli, kā arī pasargās koku saknes no izžūšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu