Pasaulē dārgākās pastmarkas maksā miljonus. Čehs nopērk divas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kāds kolekcionārs no Čehijas nopircis divas no dārgākajām pasaules pastmarkām, kuru kopējā vērtība lēsta ap simt miljoniem Čehijas kronu (3,7 miljoniem eiro).

Kolekcionārs, kura vārds netiek atklāts, Lielbritānijā iegādājies divas Maurīcijas pastmarkas sarkanā un zilā krāsā ar karalienes Viktorijas portretu. 1847.gadā izdotās pastmarkas ir ārkārtīgi retas un parasti tiek izsolītas par ļoti augstu cenu.

2011.gadā zilā Maurīcijas pastmarka tika izsolīta par 1,7 miljoniem ASV dolāru (1,5 miljoniem eiro).

Sarkanās pastmarkas nominālvērtība ir penijs, bet zilās - divi peniji.

Pastmarkas tika izdotas britu kolonijā Maurīcijā. Tās ir pirmās Britu impērijas pastmarkas, kas ražotas ārpus Lielbritānijas.

Lielākā daļa Maurīcijas pastmarku atrodas privāto kolekcionāru īpašumā, taču dažas apskatāmas Britu bibliotēkā Londonā, kā arī muzejos Maurīcijā, Berlīnē, Stokholmā un Hāgā.

Līdz mūsdienām saglabājušās apmēram 27 Maurīcijas pastmarkas.

1904.gadā Lielbritānijas karalis Džordžs V izsolē par nelietotu zilo Maurīcijas pastmarku samaksāja 1450 mārciņas, kas tolaik bija rekordaugsta cena.

Pastmarkas pieminētas "The Avengers" ("Atriebēji") televīzijas seriālā, lugā un romānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu